Omega 30


Åsikt inskickad

av Fredrik Hesselman, 2005-02-09


Båtens årsmodell:

1983

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Mycket bra i lätt vind och inomskärs men då vinden friskar i så kränger båten kraftigt och därför krävs i byig vind vaksamhet. Båten är skoj att segla för det går fort och trimmning ger effekt men den är i min smak kanske något för vek för att vara en perfekt familjebåt.

Hur det är att bo i båten:

Med tidigare erfarenheter från Express, Scampi, Accent, Sunwind, Nordisk 5.5 och H-båt(med att barn) så är Omega 30A en mycket bra båt att bo i. Vi seglar vanligen två vuxna och två barn och under en vecka var vi fyra vuxna och tre barn och det funkar utmärkt. Förliga kojerna är dock något obekväma för vuxna.

Positiva egenskaper:

Seglar snabbt och lätt att reva/trimma, bra sittbrunn, bra kök att jobba i(det är ofta jag som fixar maten), lätt att vara många i båten då akterruffen rymmer två vuxna och ett barn med all sin packning.

Problem / svaga punkter:

Båten kränger för mycket om man inte ta rev. Jag upplever dessutom att kvaliteten på båten borde vara bättre, men jag har inga exakta synpunkter på vilka detaljer.

Genomförda förbättringar:

Vi köpte en båt där de förra ägarna gjort väldigt mycket förbättringar. Därför har vi bara bytt propeller från en fällbar tvåbladig till en fast trebladig. De förra ägarna bytte till en ny 17 hk motor, satte på rullfock, bytte kylskåp och gjorde en mängd småjobb som höjde båtens komfort och standard på inredning.

Övriga kommentarer:

Vi anser att Omega 30A är en bra semesterbåt för Stockholms skärgård för en familj som då och då bjuder med vänner ombord. Det finns båtar byggda med bättre kvalitet och stabilare seglingsegensskaper, men vi har fått mycket båt för pengarna. När vi väl lärde oss reva storseglet i tid så är båten utmärkt seglare i det flesta vindar!