Shipman 28


Åsikt inskickad

av Björn, 2004-08-30


Båtens årsmodell:

1974

Års erfarenhetet av modellen:

3 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Har i sommar fått många goda möjligheter att segla henne i hårt våder och med rikligt med sjö. Härligt, tryggt och fort! Med rätt segel och revat i tid seglar hon fantastiskt bra. Inga problem med 6,5- 8 knop. Toppade med 11,5 knop (Fart över grund) på plottern, på halvvind/slör, 10-13 m/s och så surfade vi iväg, vilken känsla!!

Hur det är att bo i båten:

För två vuxna funkar det alldeles utmärkt, och om man kopplar loss babystaget, så blir det ju lite lättare.... Med tryckvatten varmt och kallt, spis med ugn, kylfack och annan god komfort, så lever man utmärkt.

Positiva egenskaper:

Vackra klassiska linjer. Kommer in nästan överallt. Seglar torrt och mjukt i öppen sjö.Relativt snabb. Lättseglad och möjlig för ensamsegling Härlig sittbrunn och det lilla akterdäcket är ett stort plus.

Problem / svaga punkter:

Kanske lite för vek i begynnelsen, men det lär man sig snabbt. Ingen idé att kränga med vatten upp på relingen.

Genomförda förbättringar:

Ny segelgarderob + rulle. Vindinstrument. Nya lanternor för utomskärs-segling. Ankarbelysning och däcksbelysning Ny motor 2 cyl 18 hk, sötvatten-kyld och med vattenfilter. Tryckvatten varmt och kallt Spis med ugn Nya dynor Teak på durken i ruffen Landström (2 förbruksbatterier + 1 startbatteri) Nya bordgenomföringar, slangar och slangklämmor. Kylbox. Alla fall dragna till sittbrunnen. Trimrodret bortager, kölen inplastad + nytt stort roder.

Övriga kommentarer:

Det är roligt att segla en klassisk segelbåt, med fina linjer, i jämförelse med många säkert både rymliga och relativt välseglande nya båtar. MYCKET båt för pengarna!