Arcona 38


Åsikt inskickad

av Hans Turén, 2004-03-02
hy.turén@telia.com


Båtens årsmodell:

1995

Års erfarenhetet av modellen:

9 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Har tidigare haft en Arcona 36 i ferm år. Alltså 15 års erfarenhet av Arconor.. En allroundbåt , som går bra på alla bogar och vindar. Arcona 36 lite av jollekarraktär medan 38 går lugnare och mjukare- en perfekr cruisingbåt.Mycket bra höjdtagning.Genacker- se nedan.

Hur det är att bo i båten:

Erkänt mycket rymlig. Lätt att bo i under längre tider.Pentry och toalett mkt. rymliga och funktionella. Vi har endast en akterkoj men i gengäld en stor stuv på styrbord där cycklar,bord, sittbrunstält m.m.m. går ner!

Positiva egenskaper:

Lättmanövrerad i trånga hamnar.Bredd 3,5 m är max för att alltid kunna hitta någon plats mellan stolpar! Bra driv i de flesta vindar - man kommer långt på en dag.Bra rattstyrning.som funkar bra med autopilot (Silva)Kursstabil och minimalt lovgirig. Torr båt i alla väder.

Problem / svaga punkter:

Lite svårt att bära genacker, men med påmonterad liten peke (ca 60 cm) går det bra.Genuawinschar i standard är minst ett nummer för små - som på de flesta båtar! Skvalpskott i tankarna saknas (tror jag), vilket ibland kan bli störande på natten.

Genomförda förbättringar:

Större genuawinschar. Extra skåp och hyllor i för- och akterruff. Höjt toan ca två cm för undvikande av risk för översvämning:Överkanten på toan slutar nämligen precis i vattenlinjen! Sjövattenfilter.Större,bättre och snyggare sprayhood (standard är snålt tilltaget) plus sittbrunnstält. Teakdäcket har klarat sig bra (grönsåpa) bytt ett tjugotal pluggar.

Övriga kommentarer:

Båten har MH-rigg, vilket är rätt vanligt på Arcona 36 , men kanske inte på 38. Vi ångrar inte detta - tvärtom,