Albin Delta


Åsikt inskickad

av Mikael Håkansson, 2004-01-18
hakansson.micke @telia.com


Båtens årsmodell:

1984

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Fina seglingsegenskaper! Har haft en Accent tidigare och Deltan är mer balanserad anser jag. Självklart behöver man plana bra segel och kunna trimma dem. Jag förvånades över båtens stabilitet för spinnacker på branta slörar, trodde det skulle vara det största problemet. Inte den styvaste på kryss, men hanterbar med rätt trim. Har bara kappseglat en sässong och hade bara en Genua 2,5:a. Lättvind alla race men hängde skapligt med ändå på kryss. Upplevde henne som mycket snabb för spinne.

Hur det är att bo i båten:

Fantastiska utrymmen för en 31 fotare. Jag har alltid gillat dinettlösningen. Nya tjocka fina dynor ger fin komfort. Bra ventilation. Planlösningen är kanon.

Positiva egenskaper:

Jag tycker den är vacker, trots de höga friborden som ger volym invändigt plus trygghet i hög sjö. Rymlig! Bra sittbrunn! Bra planlösning. Seglar fint med rätt trim. Lätthanterlig.

Problem / svaga punkter:

OK, ingen Hallberg-Rassy känsla i inredningen. Å andra sidan vet jag ingen Albinbåt som är av bättre byggkvalitet förutom Stratusen. Varken Accent, Albin -78, Cumulus, Alpha eller Novan är bättre på något sätt. Jag tycker Deltans planlösning är mycket bra med utmärkt åtskild akterruff.

Genomförda förbättringar:

Ny Genua 1:a i kevlar/kolfiber. Den står i lättvänd och tål hård kryss i gropig sjö. Upp till 10 m/s seglar jag med den, spill med storen i byarna lite bara.

Övriga kommentarer:

Man blir besviken på Kurt Gehlins påhopp på Deltan. Jag har ägt en Albin Accent och en Elvström 717 tidigare och jag är mycket nöjd med Deltans seglingsegenskaper. Andra båtar jag har seglat som referens är Maxi Racer, Express, Albin -78, Mamba 31, maxi -77, 606 etc. Som jag ser det är det viktigt att kunna plana ut genuan ordentligt, ta hem storen lagom och sedan kan du släppa rodret på kryssen. Jag valde båten för dess linjer, volym, planlösning och ypperliga sittbrunn som fungerar mycket bra under seglin