Omega 36


Åsikt inskickad

av Lars Gustafsson, 2003-12-31


Båtens årsmodell:

1989

Års erfarenhetet av modellen:

5 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Detta är den mest välbalanserade båt jag seglat, och med bra fartegenskaper. Seglar alltid med rullfocken, självslående, och med backstag. Med ett par selftailingwinschar inom räckhåll för rorsman klarar man lätt att segla den ensam. Med rattstyrning har man ändå "fingertoppskänsla" i kontakt med båten.

Hur det är att bo i båten:

Har inrede typ 3, där toaletten är akter om navigationsbordet vilket familjen upplever som idealiskt, då man kan hänga in blöta sjöställ/regnkläder direkt i toalettutrymmet. Förpiken ser trång ut men är i själva verket mycket rymlig. 6-7 personer kan utan vidare bo i båten.

Positiva egenskaper:

Seglingsegenskaperna är så bra att man nästan blir lyrisk i lätt till medelvind. Vid hårdare vin kan man välja att segla "startbåtsstil" med back i framkant stor, vilket fungerar bra inomskärs. Utomskärs skall man reva storen ordentligt för lugnare gång, enligt mitt tycke. Bra överhäng i fören och måttligt djupgående, så man kommer in till många ej alltför djupa strandkanter.

Problem / svaga punkter:

Lär ha varit tie-rod-infästningarna/"röstjärnsinfästningarna på tidigare ex. Skall vara uppdaterat på senare modeller, åtminstone på min 89:a, och då inga problem. Värmarens placering längst bak i stickkojen ej helt idealisk.

Genomförda förbättringar:

Satt in cirkulationspump för värmaren, fungerar då mycket bättre. Selftailingwinschar ungefär i höjd med storskotskenan mycket praktiskt. Gennacker med strumpa, ett lyft, fungerar bra i familjesegling. Bytt några mantågsstöttefästen som korroderat sönder. Man kan komma åt bultarna genom att sätta en håltagningssåg på en vinkelslip och ta hål i inredningstaket i skåp för åtkomst, hålen små och syns ej bakom skåpinnehåll etc.

Övriga kommentarer:

Oerhört mycket båt för pengarna!