Albin 79


Åsikt inskickad

av Bo von Perner, 2003-10-31


Båtens årsmodell:

1976

Års erfarenhetet av modellen:

3 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Har inte så mycket att tillägga till tidigare inlägg. Snabb är den inte, men inte slö heller. Snäll och trivsam att segla.

Hur det är att bo i båten:

Vi brukar vara 2 vuxna och 1 barn och fler än så ska man nog inte vara för att stå ut ett tag. Stort plus med toalett där det går att krångla sig in och stänga dörren. Saknar förstås ståhöjd ibland (jag är 182 cm) men det kostar ju lätt ett par hundratusen till. Vi använder f n en transportabel elektrisk kylbox som vi placerar i det ursprungliga kylfacket under nedgångstrappan.

Positiva egenskaper:

Jag har inte upplevt några läckor från däck och fönster som annars är vanligt hos många gamla båtar. Mycket stort plus med inombordare, dessutom placerad med mkt god åtkomlighet för service (framför maststöttan).

Problem / svaga punkter:

Den urprungliga riggen med rullbom var inte bra. Krångligt och trassligt. Manöverbarheten i vissa lägen, t ex hamnangöring i hård vind etc är väl inte den bästa, men det gäller antagligen många små lätta båtar. Har också upplevt att dräneringen av sittbrunnen rinner dåligt. Kanske behöver slangen till bottengenomföringen bytas.

Genomförda förbättringar:

*Monterat rullgenua Furlex. *Bytt ut bom till en konventionell bom med sedvanligt revsystem. *Förbättrat elsystem med rejält kablage för laddning och batterier. *Fler förbrukningsbatterier. 2 st placerade under sittbrunnen. Totalt 3x70 Ah. *Bytt till större vattensäck under förkojen och monterat nya pentrypumpar. *Tillverkat luckor i plexiglas till nedgången för att få mera ljus i båten. *Monterat elektronisk logg och ekolod. *Flyttat utlopp från länspump till egen skrovgenomföring. Gick tidigare iho

Övriga kommentarer:

Högst på önskelistan: *Autopilot *Bättre och strömsnålare kylaggregat, ev för inbyggnad *Rodkick Jag kan rekommendera båten. Mycket båt för pengarna. Värd att titta på om du letar båt i Maxi 77-storlek.