Shipman 28


Åsikt inskickad

av Erik Sandström, 2016-05-17


Båtens årsmodell:

1974

Års erfarenhetet av modellen:

40 år, Familjesegling

Normal besättning:

4 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Med lösfotat storsegel och högskuren kryssfock får man en lättseglad båt med ett brett vindregister. En dirk samt fall och revlinor neddragna till sittbrunnen gör att man lätt revar vid behov. (c:a 2 min på kryss). Båten kryssar också utmärkt på bara focken. Genua behövs endast vid race. Den ursprungliga segel garderoben med flera genuafockar och rullstor blev jag aldrig helt nöjd med.

Hur det är att bo i båten:

Utmärkt för 2 vuxna och två barn. Dinetten var uppskattad för spel, teckning och legobyggen under gång. Barnstol för ett litet barn kan fästas på dinetten. Bra med de breda sittbrunns-sargarna som också kan stötta cykelstolar fästa i mantågen för små barn. Med nedfälld dinett får men en mycket bred och skön koj.

Positiva egenskaper:

Båten anpassade sig till familjen. Den var först en bekväm tvårummare för ett par, sedan lagom rymlig för en familj med två barn, därefter något man vågar släppa ut tonåringarna ensamma i (med genua och spinacker förstås) och sedan en behändig båt för ensamsegling med autopilot. Motorn Yanmar YSE8 är enkel, driftsäker och robust med mycket gods som inte rostar söner i första taget.

Problem / svaga punkter:

Dinetten ser ut att ta fyra vuxna men benutrymmet längst in räcker inte. Man får haka på bordsförlängaren i stället. Motorn orkar inte riktigt driva fram båten i hård motsjö. Kryss för enbart fock är mycket bättre, båten vakar då fint i sjön. Har då oftast använt en mindre fock som ingick i den första segelgarderoben.

Genomförda förbättringar:

Nedvikbart skott mellan garderob och förpik förlänger kojen för oss över 190cm. Fall och revlinor neddragna till sittbrunnen samt extra vinchar på rufftaket. Durkar i stuvfacket i sittbrunnen och under halva akterutrymmet.

Övriga kommentarer:

En praktisk båtstorlek som också passar bra mot båtklubbarnas utbud av vinter- och sommarplatser.