Shipman 28


Åsikt inskickad

av Patric, 2016-05-17


Båtens årsmodell:

1977

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Snabb, relativt begynnelsevek men slutstyv. Har bara erfarenheter från min tidigare vega, går inte att jämföra seglingsegenskaperna, shipman är ljusår före. Snabbare, stabilare och mer livlig. Lite tung på rodret.

Hur det är att bo i båten:

Bra för 1-3 vuxna. Jag seglar oftast själv eller med en gast. Inga problem att semestra på 2 personer. Tre eller fler är nog bäst för helger. Dinetten är komfortabel för 2 vuxna. Förpiken är lite trång. Lite trångt att stuva ner alla köksartiklar på ett smidigt sätt, övrigt mycket bra utrymmen.

Positiva egenskaper:

Seglingsegenskaperna, Den fasta dinetten, stor och bekväm sittbrunn, priset! För mina behov (1-4 pers) lagom stor i ruffen. Tar sjön mycket bra, torr segling.

Problem / svaga punkter:

Motorn, yanmaren har en spak för växel och en för gas håller Du tillbaka spaken stängs motorn av, inte kul när man behöver lägga till med lite fart. Stor risk att motorn dör när du drar ner på gas för att lägga i backen. Hydralikmotorn har jag ingen erfarenhet av. I övrigt ganska klen motor. Läckage kan förekomma kring röstjärnen, sista modellen kan få problem med förstagsinfästningen.

Genomförda förbättringar:

Uppdatering av elsystemet, LED belysning. Byggt ut pentryskåpet djupledes ca 7cm för bättre stuvning av tallrikar etc. Bytt ut spritköket, installerat kyl.

Övriga kommentarer:

Mycket prisvärd segelbåt. seglingsegenskaperna och priset kommer på bekostnad av boendekomforten, går inte att få alla tre.