Hallberg-Rassy 31 Monsun


Åsikt inskickad

av Kennet Hätting, 2016-08-20


Båtens årsmodell:

1979

Års erfarenhetet av modellen:

6 år,

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Trygg, lugn, säker, trög. Seglar fint på alla bogar men inte så fort. Tål mycket vind och sjö. Rör sig fantastiskt fint och förutsägbart i sjön. När hon lägger sig på sidan och lutar lite så förskjuts inte viktcentrum på det sätt som det gör på många nya breda båtar vilket jag tycker skapar en mycket trygg och säker båt i alla förhållanden.

Hur det är att bo i båten:

Mycket behaglig! Båten är enormt välbyggd och väldigt tyst invändigt. God ventilation och härlig inomhusmiljö vår, sommar och höst.

Positiva egenskaper:

Lugn, säker, trygg och håller för tuffa tag och även om olyckan skulle vara framme. Laminattjockleken är anmärkningsvärd; i originalpappren står det att under vattenlinjen är tjockleken ca15 mm. Min båt är 32 mm. Över vattenlinjen säger pappren ca 10 mm. Min båt är 20 mm. Till detta kommer horisontella och vertikala stringers, förstärkningar. I bogen är det ca 60 mm massiv plast vilket inte är att bortse ifrån vid en ev kollision. Båten är oerhört stark. Seglar med tyngd och pondus. Går utmärkt att fika och segla samtidigt. Sitter skyddad i sittbrunnen även vid besvärligt väder. Den här båten kan man nog segla vart som helst och när som helst, vilket många också gjort. Båten är så genuin och välbyggd från början så det finns ett material att underhålla idag, till skillnad från fanér och annat som kanske är svårt att hålla i fint skick sett över tid. Fast dessa båtar idag är 30-40 år så seglar de utan strukturella problem jorden runt ännu. Under förutsättning att löpande underhåll gjorts.

Problem / svaga punkter:

Kan inte säga att jag haft problem med båten. Den är solid som ett kassaskåp! Hon är dock svår att styra när man backar men det har med långkölade konstruktionen att göra. Det är mer en egenskap och inte något egentligt problem.

Genomförda förbättringar:

Bytt motor till en större 3 cyl Yanmar, 3-bladig fast propeller. Scatra koppling på axel (inga vibrationer). Nya dacronsegel av högsta kvalité. Ny löpande rigg, nytt kök, ny Wallas dieselvärmare. Vidare är följande nytt och bytt: toa, landtömning, alla slangar till toan, färskvattenslangar, genomföringar (inte bytt de Blakeventilerna som är av brons), vhf, plotter, rejält 15kg bogankare med 15 m kätting + 120 m heavy duty lina, 15kg akterankare med 50 m kätting och ankarspel, 3 x50w solpaneler, regulator, kompetent landströmsanläggning med laddning och jordfelsbrytare, 2xförbrukningsbatterier, 1xstartbatteri, ledlampor i hela båten, sjövattenpump till kök samt färskvattenpump till kök och till handfat på toa.

Övriga kommentarer:

Jag har haft några olika båtar och har seglat i hela mitt 50-åriga liv. Detta är den bästa båt jag haft. Vi tillbringar 6 semesterveckor i båten varje sommar plus helgerna före och efter. Båten är en fantastisk bostad på våra seglingar längs Sveriges kuster och över till våra grannländer. Jag får varje år kommentarer från människor som kommer fram och frågar om HR börjat tillverka denna modell igen, då den är så fräsch.