Sweden Yachts 370


Åsikt inskickad

av Pontus, 2020-06-18


Båtens årsmodell:

2001

Års erfarenhetet av modellen:

2 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Hon seglar hyfsat snabbt och sjövärdigt, med oftast ganska lite rodertryck. Mycket behaglig seglare med härlig känsla. Hon är oftast snabbare än vi räknar med, så man kommer långt på en dag. Blåser det över 7m/s är det inga problem att snitta över 6 knop på halvvind. Vi var ute med två rev i 10-13 m/s och snittade över 7 knop i halvvind. Hon rör sig också förvånansvärt lätt, med tanke på båtens vikt, i lättare vindar. Trotts fartegenskaperna är detta en mycket trygg båt som man aldrig känner sig orolig i, även i mycket dåligt väder. Många andra båtar jag seglat har haft det problemet.

Hur det är att bo i båten:

Interiören är hyfsat rymlig, men kan ibland upplevas som trång. Köket är trångt, men samtidigt välplanerat och bra vid sjögång så det är positivt. Salongen är stor och rymlig liksom toaletten. Bordet upplevs som lite väl stort, det är svårt att nå till mitten. Jag är 182 cm och har ståhöjd i hela båten utom akterkabinen. Sängarna är stora och bekväma. Snickerierna är mycket fina. Taket är klätt med vinyl utom i akterhytten, något som ger en otrolig trivnadskänsla. Vi har inte haft några som helst problem med kondens.

Positiva egenskaper:

Seglingsegenskaperna är fantastiska. Det är en fröjd att bo i båten. Sittbrunnen (som är en föregångare till de moderna sittbrunnar där rorsman har alla tampar) är otroligt välplanerad. Få båtar känns lika bra att vara ombord på.

Problem / svaga punkter:

Genuan är otroligt stor, varför det är en tung båt att kryssa. Babystaget har dessutom varit ivägen ibland vid slag, framförallt i lättare vindar. Masten är också förvånansvärd smäcker med tanke på att båten är en havskryssare. Detta i kombination med att ingen riktigt verkar veta exakt hur man ska trimma båtens mycket udda 14/15-rigg gör att man ibland känner sig lite orolig för riggspänningen. Under de 2 år vi haft båten har vi inte riktigt fått någon rätsida på hur riggen egentligen ska trimmas. Rimligen är det inget problem så fort vi har fått det under kontroll.

Genomförda förbättringar:

Ny motor och nya segel. Trappan flyttades ca 5cm frammåt för att få plats med nya motorn. Detta har gjort köket något trängre.

Övriga kommentarer:

En av de bästa båtar som byggts. Ganska tung att kryssa dock.