Maxi 68


Åsikt inskickad

av Stefan Ljungstedt, 2003-08-11


Båtens årsmodell:

1977

Års erfarenhetet av modellen:

13 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Inte så väldans snabb men i år blev det bättre med nya segel. Seglar oftast med full stor + fock. Otroligt stabil under spinnaker. Har seglat spinn i 10-12 m/s på havet i 2 m vågor och det är inga problem att hålla henne på kurs. Dock frestar det på grejorna när man stannar upp från 8-10 knop i utförsbackarna.

Hur det är att bo i båten:

Mkt bra med tanke på 6.8 m löa. Saknar dock stuvutrymmen jämfört med många andra båtar men det går ju att bygga till.

Positiva egenskaper:

Känns mkt stabil och torr vid havssegling. Enkel att manövrera med utombordare och lätt att segla ensam. Hållbar och enkel konstruktion där det mesta av beslag och inredning är lätt att komma åt för underhåll/demontering.

Problem / svaga punkter:

1. Den övre ruffluckan är skit. Har tappat den i sjön en gång och jag kommer att bygga något fast i stil med Maxi 77 och Hydra. 2. Knakningar förekom tidigare vid huvudskottets infästnnig pga att det enbart bultats fast vid en plastfläns. 3. Lite dålig framåtsikt från brunnen 4. Lite mycket svikt i bordläggningen framme i förpiken. Sprickor i skarven mellan koj och skrovsida. 5. Svårt att få ordenligt förstagsspänn. Kanske backstag kan vara ide 6. Klen röstjärnsinfästning 7. Allmänt "billigt" intryc

Genomförda förbättringar:

1.Avlastningar av röstjärn har plastats på skrovsidan under däcket 2. Plastat fast huvudskottet på salongssidan och knakandet har upphört. 3. Har plastat om hela basinredet i förpiken med flera fack och bättre infällda packluckor. Höjde också hela förpiken 5-10 cm. 4. Har plastat 3 "spant" på varje sida i förpiken för att stadga upp skrovsidorna. Dessa är inplastad bonocell. 5. Furlex rullsystem

Övriga kommentarer:

Gillar båten och känner mig säker i den. Har seglat till till Gotland, Gotska Sandön, Bornholm mm. och det är inga direkta problem. Har man inte bråttom och mest vill vara ute så är detta en kanonbåt för relativt lite pengar. Anser att storleken på båten räcker till för riktiga långseglingar och att det som vanligt mest handlar om besättning + utrustning som ex bättre ingångsluckor, säkerhetsutrustning mm.