Maxi 68


Åsikt inskickad

av Gunnar Bohman, 2003-07-02
sonjasdotter.a@telia.com


Båtens årsmodell:

1976

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Har aldrig tidigare seglat någon lättvindsbåt. Ägde tidigare en Bandholm 30 som också var trög i lätta vindar. Maxi 68:an är som alla tidigare påpekat en styv båt. Härlig att segla vid vindar över ca 6 m/s men väldigt trög i lätta vindar.

Hur det är att bo i båten:

Vi är oftast bara två vuxna personer och då är båten fantastisk rymlig för sin storlek.Vi har inte haft några problem med ventilationen som en del påpekar.

Positiva egenskaper:

Stor för sin storlek. Billig i inköp och underhåll. Trygg och säker. Vårt ex är en av de första så vi har lite annorlunda inredning.Mer trä än standard.Basinredet är ex i trä. Bakre skott helt inklätt i trä/plyfa med luckor/öppningar till de utrymmen som på övriga är öppna.

Problem / svaga punkter:

Har hört om rodren men inte observerat några sprickor på vårt. Bra att ta loss rodret under vintern och förvara det tort och helst i uppvärmt utrymme. (Hindrar ev sönderfrysning) Dåligt med inplastade kölbultar. Klena röstjärnsinfästningar. Borde vara bättre avlastade.

Genomförda förbättringar:

Nytt elsystem.Rullfock. Helt nytt kök. (Offrat BB salongskoj som sovplats)Säkerhetsförbättringar (Gasol) Ny utombordare 4 takt. Laddning från utombordare, land och solpanel. Ny logg, VHF,GPS. Ommålad med blå linje(tejprand) motsvarande som nyare modeller har.Nya vägg och takmattor. Teak i sittbrunnen.Nya roderlagringar,m,m.

Övriga kommentarer:

Trevlig,billig och lättskött stor liten båt. Tål dåligt väder förvånansvärt bra. Kan starkt rekommenderas för nybörjare eller sådana som vi (gamla med nymornat seglingsintresse) som inte har för stora krav på bekvämlighet eller större kappseglingsintresse.