Beason 31


Åsikt inskickad

av Ronny Knutsson, 2002-07-01


Båtens årsmodell:

1979

Års erfarenhetet av modellen:

8 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Beason 31 är en båt som har mycket härliga segelegenskaper. Då menar jag att den är styv, att den går mjukt och tungt i havssjö utan att ta vatten över sig och att den är lätt på rodret. Beason tål också mycket segel, det är med andra ord inte så viktigt med att man alltid trimmar rätt. Jämfört med andra båtar jag haft tycker jag att det är "att bara hissa på" utan att bli orolig hur båten uppför sig. Den är kanske lite långsam i svag vind. Vi har desutom fast propeller. Men detta stör mig inte så myc

Hur det är att bo i båten:

Besaon måste vara den rymligaset och mest välplanerade 31-fotaren, i varje fall den modell vi har. Vi har modellen med U-soffa på styrbord. Bra nav.bord och kök, även om det ligger vid trappan. Toaletten fungerar utmärkt tack vare sin storlek. Man kan stänga både mot förpik och salong och får ett toalettutrymme med nästan ståhöjd.

Positiva egenskaper:

Allt som sägs ovan och dessutom den fantastiska sittbrunnen. Vi hade en Beason som vi sålde för att köpa en L 32. Efter några år med långkölat och begynnelsevekhet sålde vi laurinan för att få tag i en Beason igen. Vilket inte var så lätt! Första gången vi såg en Beason, 1980, föll vi för den smakfulla inredningen med flätad rotting i luckor. Mycket snyggt!

Problem / svaga punkter:

Enda synpunkten är däcket. Vi saknar ordentliga pulpits att hålla sig i när men ska gå från däck till sittbrunnen och spryhooden är nerfälld. Tillhör det vi tänker montera. Vid ett antal 48-timmars kappseglingar med en systerbåt har det inte alltid varit så lätt att gå upp på däck i grov havssjö.

Genomförda förbättringar:

Skylight i salongen gör den mycket ljusare och mer ventilerad.

Övriga kommentarer:

Jämfört med tidigare båtar vi haft inklusiven en Grinde och L 32 är Beason överlägsen. Och jag tycker dessutom att akterspegeln är läcker.