Amigo 23


Åsikt inskickad

av Carl D, 2014-10-11
dalfjord@gmail.com


Båtens årsmodell:

1977

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Jag är nybörjare, men upplever Amigo 23 som en trygg omän ganska sävlig seglare. Kursstabil och relativt styv trots det ringa djupgåendet. Hon är en dålig kryssbåt, men seglar bra på halvvind och slör. Loggar ofta 5knop i ca 6-7m/s och med originalsegel från 1977 får väl det anses vara godtagbart.

Hur det är att bo i båten:

Har hittills bara gjort dagsturer, men kortare semestrar fungerar det nog hjälpligt att bo två vuxna och två barn ombord. För mig som är 190cm lång är inte Amigon någon optimal bobåt, men ruffen är ändå rymlig i förhållande till båtens storlek och ger ett väldigt ombonat intryck med fina träarbeten och bra stuvutrymmen.

Positiva egenskaper:

Kvalitetskänslan, kursstabiliteten och de trygga segelegenskaperna gör att Amigon känns rätt. Att mitt exemplar dessutom är utrustat med en yanmar-diesel var avgörande för mitt båtval.

Problem / svaga punkter:

Båten är egentligen lite för liten för mig, tidens tand har även satt sina spår på vissa ställen, men med ett lågt inköppris får man nog räkna med det.

Genomförda förbättringar:

Renoverat storsegel, monterat nytt spritkök, bytt bordgenomföringar, byggt måttanpassad båtvagn.

Övriga kommentarer:

En trevlig liten båt som känns större än sin faktiska storlek. Ett bra alternativ till t.ex IF, Maxi 68 och Magnifik midget. Kan man stå ut med den dåliga höjdtagningsförmågan, så är det en härlig båt!