Maxi 68


Åsikt inskickad

av Doc, 2010-09-11


Båtens årsmodell:

1977

Års erfarenhetet av modellen:

9 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Styv, känns som en stor båt och ffa beter sig som en sådan i sjön. Seglar bra i alla vindar och tar extremt bra höjd om man bara trimmat rätt. Hade min blivande svärson med och han brukar kappsegla sin First 40.7 i stor omfattning. Han var häpen över den lilla båtens egenskaper.

Hur det är att bo i båten:

Bra. Hustrun har inget intresse och barnen är utfugna så jag soloseglar med glädje denna min andra Maxi 68. Hade en från 1992 till 2000 men sålde den eftersom jag arbetade utomlands. Nu har jag seglat 1 sommar med en ny (ja, begagnad förståss. Skulle ha råd med en mycket dyrare båt, men varför? Detta är en perfekt båt. Ser nedan att åtminstonde två fd Maxi 68 ägare har återvänt som jag. En 'kultbåt'! Tror inte ngn båt fått så många positiva svar hos Sailguide. Dessutom en 'instegsbåt' som behålls av flera i 10 år eller mer!

Positiva egenskaper:

Seglingsegenskaper. Tål MYCKET vind, går stadigt. Känns som en stor båt. Har haft mängder av segelbåtar i mitt liv. Den största, på 1980 talet var en Scampi 30 foot. Den var klart vekare och måste hela tiden passas och revas samt frekventa segelbyten. Det slipper man i en Maxi 68, speciellt med en rullfock. Reva storseglet har jag aldrig gjort! Något som jag aldrig gjorde på min K6:a på 70 talet heller, eftersom den saknade rev!..och motor, det är segling!

Problem / svaga punkter:

Spartansk, skulle vilja ha mer träbåts- känlsla inne i båten. För mycket plast, funderar faktiskt på att dölja plasten bakom teakfanér och lägga en ribbad teakdurk i slaongen samt en symbolisk liten dörr till förpiken. Hade varit trevligt med en avskild toa, även en ytterst liten. Köket, spritkök gillar jag inte! Flammade faktiskt upp en gång i min förra Maxi 68 då min son var med, så jag har köpt enklast tänkbara gasolkök hos Jula.

Genomförda förbättringar:

De som fanns när jag köpte den. Rullfock, logg, Wallasvärmare där 'garderoben' normalt är. 9,9 hk Evinrude känns bra. Fina Gransegel. Funderar på GPS. Funderade förra gången och även nu på en inombords motor...

Övriga kommentarer:

Måste vara världens absolut bästa segelbåt i förhållande till pengar man gladeligen betalar! Båttypen har flera ggr korsat Atlanten och ända till Stilla havet. Skulle utan tvekan betala dubbelt så mycket. Maxi 77 är en klart tråkigare båt och farligare med sin för stora sittbrunn, dessutom tråkigare inombords. Läs gärna 'Vagabond till Lofoten' samt 'Vänd och skota hem' av Åke Mattsson. Handlar om hans kärlek till denna båt som blev hans sista.