Becker 27


Åsikt inskickad

av Jan Holmberg, 2007-02-17
jan.holmberg1@comhem.se


Båtens årsmodell:

1979

Års erfarenhetet av modellen:

10 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Den styvaste av alla "kvartstonnare", ca 47% av deplacementet i form av bly i kölen. Tål mycket vind. Seglar lätt ifrån moderna "bobåtar" när det friskar i. Mycket trygg och med en tung och förtroendegivande gång i grov sjö. Ska inte seglas med mer än max 25 graders krängning.

Hur det är att bo i båten:

Två vuxna helt OK. Babordskojen duger bara som sittplats. Förpiken rymmer en vuxen, stickkojen till styrbord och styrbordskojen helt OK även för oss som är 190 cm långa. Vattentoa helt suveränt, uppskattas av våra tjejer. Pentry med ståhöjd under sprayhood fungerar utmärkt.

Positiva egenskaper:

Mycket styv båt, säker med mycket fin balans, går att trimma på kryssbog i alla väder utan att man behöva röra rorkulten. Måste vara en av de tryggaste havskappseglare som går att köpa till överkommligt pris idag.

Problem / svaga punkter:

Skäddan framför rodret gör båten väldigt kursstabil men innebär att det kan vara besvärligt att gå över stag i svaga vindar. Stor förtriangel(1:3 storsegel - genua) på IOR-båtar kan vara minst sagt arbetssamt men kan lösas med rulle vilket rekomenderas

Genomförda förbättringar:

Värmare, Rulle för Genua, Vattentoa, Solcell. Tagit bort piedistalen för bord i kajutan, ersatt med ett fäste för lagunabord till styrbord vilket gör att bordet kan vikas åt styrbord och föröver så att kajutan blir helt öppen. Helt plötsligt blir innerytrymmena större.

Övriga kommentarer:

Du kan köpa en Becker 27 för mellan 65 000 0ch 115 000 beroende på skick och utrustning. Är du tveksam, maila mig.