Elvström 65


Åsikt inskickad

av Jarmo Kekarainen, 2004-08-24
jarmo.kekarainen@sandvik.com


Båtens årsmodell:

1976

Års erfarenhetet av modellen:

17 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Relativt snabb på halvvind och undanvind, däremot har jag inte lyckats att få fart på kryssen och då speciellt vid motsjö då hon stampar fast i sjön. Vid tung akter (besättningen i sittbrunnen)fungerar den raka akterspegeln som en utmärkt fartbroms. Viktigt att få upp aktern så att släppet blir bästa möjliga. Vek och revas i tid därför fördel med rullgenua. Om storseglet skotas för hårt kommer akterdelan av seglet att svepas inåt med följden att farten sjunker.(egen teori) Har försökt att labba med trimnin

Hur det är att bo i båten:

En båt för 2 vuxna och 2 barn och för storleken väldigt rymlig. Men en semester vecka i regn frestar på tålamodet.

Positiva egenskaper:

Kul seglare och känns trots storleken trygg utomskärs,kanske på grund av sin djupa sittbrunn och mantåg och pullpit/puschpit. Bra fart i frisk vind. Ståhöjd i ruff om du är 165 cm. Annars kan ruffluckan skjutas undan vid t.ex. matlagning.

Problem / svaga punkter:

Listen runt båten (typ maxi) krymper! och lossnar. Vid rikitigt hård vind börjar masten att pumpa. Vek, och därmed jobbigt för besättningen /barnen att springa omkring. Dålig sikt framåt från sittbrunnen. Skrovformen ?? Dåligt släpp i aktern (turbulenser mm.) och liten bärighet i fören.

Genomförda förbättringar:

Furlex rullgenua och nya segel -93, Värmare, inombordreglage. Ny inredning 96-98 Skrov målad vit. Spinnaker från H-båt.

Övriga kommentarer:

Trots att jag är kritisk mot en hel del detlajer på båten så är jag väldigt nöjd med 65:an och hennes egenskaper(egenheter). Lite pengar och mycket båt kan jag sammafatta det.Vår båt har nr 38. Kjerulf har tydligen ritat skrovet och P Elfström har visst varit med och ritat riggen.