Vill tillägga något: 1)välj en båt med fraktionsrigg (=där det stag som förseglet sitter på inte går ända upp till masttoppen). Betyder att du får en mer lättarbetad segelsättning (=mindre försegel). Enklare än att dra en stor genua runt vid varje vändning. Givetvis kan man ha genuor även på fraktionsrigg men det underlättar, i mitt tycke, med mindre försegel. Många äldre båtar har jättegenuor - i sammanhanget är det bra med rejäla vinschar.
Utgår från att detta finns detta många synpunkter på men här är alltså min.
2)om större båt - låt expert kolla motorn - skall vara färskvattenkylning annars kan det bli dyrt. Ny motor 120000:- typ.....
När jag en gång för länge sedan skulle börja med egen båt började vi med en billigare variant - skulle vi tycka att...nä...så var det inte hela världen. Anders S´förslag om jolle eller liknande tycker jag är en god idé. Vet du redan med dig och ditt eventuella sällskap också tycks hågat så större farkost.
Man kommer längre upp från vattnet i en större båt - kan verka fånigt att skriva men i "vissa fall" kan detta uppskattas....har jag erfarit.
En i mitt tycke viktig variabel är följande: är du en potentiell båtförbättrare ----------- eller ---------------vill du bara segla??
Tycker du om att skruva, fundera ut lösningar, förbättra, underhålla eller vill du rätt och slätt segla. Detta tror jag är viktigt att utröna! Ett kontinuum antagligen.
Allt som kan gå sönder, åldras, gör det vilket betyder att du förr eller senare ställs inför frågan "skall jag fixa detta själv eller lämna bort till nån expert"?
I min erfarenhet har man mycket glädje av att dona själv förutom att man kan spara oerhört mycket pengar. De flesta kan inte från början men vill man lära sig och har tålamod så går det till slut. För det mesta....
Tag dig tid och lycka till. Som jag förstår det köparens marknad nu i det stora generationsskiftet.