Trevliga hamnar i tyskland

Här ställer du frågor om resmål, hamnar, platser, ruttplanering osv.
Skriv svar
omega
Diamantmedlem
Inlägg: 672
Blev medlem: tor 25 mar 2004, 09:01
Ort: trollhättan

Trevliga hamnar i tyskland

Inlägg av omega » fre 17 aug 2018, 09:28

Hej på er
Tänkte dikta ner lite tankar om sommarens seglingar
Resan började 10 juli ,startade i Hunnebostrand och slutade i Marstrand vi var två båtar ,men seglade ensam då våra fruar skulle mönstra på i Marstrand,varierande vindar med fart mellan 5,5-7,5 knop,som vanligt fullt i Marstrand ,så vi låg dåligt o dyr avgift.
Avgång tidigt på morgonen vid 5 tiden då vinden tilltagit o det ryckte o drog i båtarna ,seglade ner till Långedrag i Göteborg hög sjö 15 m/s och motvind,gjorde god fart .
Planerna ändrades o besättningen kom till Göteborg i stället
Från långedrag gick turen till Varberg,senare samma dag,en härlig segling i vind från sydväst på ca 10-12 m/s höll styva 8-9 knop hela turen .
Varbergs hamn var lätt att få plats i o avgifterna sjönk ned mot halva priset,trevlig hamn .
Sen fortsatte turen Varberg Mölle,även här bjöds på fin o snabb segling
Sen fortsatte vi ner not Helsingborg för motor,vindstilla men lite sjö,Helsingborg är ett trevligt alternativ att besöka fin hamn trevlig palmstrand o vettiga hamnavgifter.
Fortsatte efter ett par dagar till Ven,en mycket fin ö ,inte alls amma tryck i hamnarna som o Bohuslän,vilket uppskattas
Turen fortsatte Ven till rödvig i Danmark dåligt med vind men otroligt varmt o bad på vägen
Sen rödvig Klinteholm på Mön trevligt ställe med fin hamn o trevliga utflyktsmål,som med mycket muskelkraft kan nås med hyrd cykel

Fortsättning följer om det finns intresse

Gaidin
Diamantmedlem
Inlägg: 326
Blev medlem: mån 12 apr 2010, 15:07

Re: Trevliga hamnar i tyskland

Inlägg av Gaidin » fre 17 aug 2018, 10:53

Det finns intresse!

Thallatha
Silvermedlem
Inlägg: 27
Blev medlem: ons 08 aug 2018, 10:48

Re: Trevliga hamnar i tyskland

Inlägg av Thallatha » fre 17 aug 2018, 12:38

Jag var i Rödvig nån gång på 1990-talet.

Hade varit inne i Dragör på vägen, för att fylla på mitt isföråd. Det var då man seglade med isbox.

Såg ganska många Tjalkar (hollendska kanalbåtar med läbord) under dagen.

Dessutom låg det en kyrka högt ovanför nåt som såg ut som ett kalkstensbrott.

Tog mig en promenad till Kyrkan. Det var ungefär en halvmil. Det gick att ta sig ner för klippväggen ända ner till stranden.

När jag kom tillbaka till Rödvig var hela hamnen full av Tjalkar. Det var nån träff för ägare avden typen av båtar.

omega
Diamantmedlem
Inlägg: 672
Blev medlem: tor 25 mar 2004, 09:01
Ort: trollhättan

Re: Trevliga hamnar i tyskland

Inlägg av omega » tis 18 dec 2018, 17:08

Fortsätter på berättelsen om sommarens seglingar
Vi avslutade ju på Mön,där var vi ett par dar,trevlig hamn och en del att se i omgivningarna ,hyrde cyklar och cyklade upp till Möns Klint turen var väl värd slitet,men mycket uppför,som tur var fanns det en restaurang där som bjöd på förfriskningar.
Turen fortsatte ner mot Straalsund,även denna hamn var helt ok men inseglingen är lång 10-12m tror jag ,ochvattnet börjar bli lite solkigt i dessa trakter.Förövrigt var Straalsund en mysig stad med många sevärdheter,gamla svenskbygder som det är.Vi beslöt oss för att hyra en bil och ge oss ut på rugen,en mycket trevlig dag som avslutades vid Prora det gamla krigshotellet som Hitler lät bygga för rekreation åt sitt folk.
Idag är det mesta ombyggt o renoverat,men ändå flera kilometer medbeong hus som ligger bredvid en sandstrand ,förövrigt en väldigt fin strand.
Dagen efter gick vi mest runt i stan.
Turen fortsatte sen till Gedser i Danmark ,en i våra ögon ganska tråkig hamn och stad, men passade bra distansmässigt.morgonen efter blåste det bra så vi fick ligga kvar ytterligare ett dygn,men sen bar det av till Burg på fehmerns sydsida,En jättetrevlig stad med en fantastisk hamn o långa fina stränder,låg lite hotell o restauranger längs stranden så det kändes nästan som att vara i Grekland ,även värmen var med oss denna sommar ju.
Här hade vi möte med en tysk som hade för avsikt att köpa vår båt ,och så blev det,fick ta med de prylar vi hade med oss och hoppa över i våra bekantas båt.När båten var levererad fortsatte vi mot heilige hafen men nu i en Bavaria 37a.
Heilige hafen var också ett trevligt o mysigt ställe med fin o skyddad hamn ,alla hamnar i Tyskland har bra prisläge o bra service,tänk om hamnarna i Bohuslän kunde lärt sig av dem.
Efter några dagar här tog vi en långdistansare upp till Korsör en hamn alldeles innan storabält bron,ok hamn lite avslaget kändes det i hela byn men det var ju söndag EM ,men tanka gick fint.
Fortsatte morgonen efter upp till Ballen en fantastisk liten hamn med fina bad o fint vatten
Sen gick turen till Hals helt ok ställe,men tiden börjadetryta för oss så vi fick skynda på upp till Säeby ,alltid trevligt att komma in här,men just denna gång var det extra fint,det skulle komma oväder in med vindstyrkor upp mot 30 s/m vattnet sjönk med nästan en meter och vi satt i båten o njöt av att vara gott förtöjda,men här gick ovädret förbi oss ganska kvickt såg att vindmätaren visade lite över 20 då och då,men värre hade det varit på svenska sidan.
När allt lugnat ned sig lite fortsatte vi upp mot Skagen och hade några fina dagar där sen bar det hem mot Göteborg via vinga i ganska hög sjö,stannade vid lilla bommen o hade en kväll i Göteborg sen kanalen upp mot Trollhättan,där båten åkte upp
Tanken var att vi skulle vara utan båt nästa sommar för att bila runt i Europa lite,menallt är tillfälligheter , då vi sprang på en ny båts blev det båt ändå.Den ligger i Gävle så vi får oss en fin april tur hem med den

HansH
Diamantmedlem
Inlägg: 1137
Blev medlem: mån 24 okt 2005, 14:29
Ort: Göteborg

Re: Trevliga hamnar i tyskland

Inlägg av HansH » ons 19 dec 2018, 08:46

omega skrev: Tanken var att vi skulle vara utan båt nästa sommar för att bila runt i Europa lite,menallt är tillfälligheter , då vi sprang på en ny båts blev det båt ändå.Den ligger i Gävle så vi får oss en fin april tur hem med den
Vilken väg tar ni på hemseglingen Johan? Runt Sverige eller Göta Kanal...?

omega
Diamantmedlem
Inlägg: 672
Blev medlem: tor 25 mar 2004, 09:01
Ort: trollhättan

Re: Trevliga hamnar i tyskland

Inlägg av omega » ons 19 dec 2018, 17:57

Det blir runt Sverige,lite bökigt med kanalen så tidigt på året,sen skall vi ju ut till västkusten ändå,syftade lite lätt på sjökorten såg ut att bli ca700 distans,tar nog någon vecka .Får hoppas på bra väder bara

HansH
Diamantmedlem
Inlägg: 1137
Blev medlem: mån 24 okt 2005, 14:29
Ort: Göteborg

Re: Trevliga hamnar i tyskland

Inlägg av HansH » tor 20 dec 2018, 09:01

Vi seglade Öckerö-Söderköping 2009 och med dagsetapper på 25-60 distans.
Hade tur o hade bara en "ligge-dag" pga dåligt väder.
Ven, Utklippan och Hanö var de hamnar som stack ut lite extra och som jag gärna besöker igen.

Skriv svar