Placering av badstege

Här ställer du frågor kring olika båttillbehör exempelvis jollar, säkerhetsutrustning, vinschar etc
Skriv svar
hedgehog
Diamantmedlem
Inlägg: 490
Blev medlem: tis 27 feb 2007, 21:17

Placering av badstege

Inlägg av hedgehog » mån 07 maj 2018, 20:04

Funderar på en bättre lösning för badstegen. Den nuvarande är den som är placerad längst bak på bilden. Den fungerar dåligt.
Förutom att den är i vägen och skallrar på pushpit så är den otroligt bökig att använda. För att komma upp i båten måste man häva sig upp mellan relingen och pushpit. I ett nödläge skulle det antagligen inte gå att få upp en person med kläder och flytväst på.
Ett alternativ skulle kunna vara att montera en stege enligt främre läget på bilden. Det löser problemet med svårighet att komma ombord men skrovet är ju rakare där så stegen hamnar mer åt sidan än akterut. Den kommer att släpa i lite vid krängning. Att det inte är optimalt inser jag men _hur_ dålig är placeringen? Vad säger forumet?
P
IMG_0213.JPG
Det är bara att bryta ihop och komma igen!
/p

Nils_D
Platinamedlem
Inlägg: 157
Blev medlem: tis 18 sep 2012, 14:31

Re: Placering av badstege

Inlägg av Nils_D » tor 10 maj 2018, 11:30

Frågan är väl om man inte i fall som ditt skall skilja på badstege och räddningsstege.
När man använder en badstege väljer man ett tillfälle med lite eller inga vågor, så då fungerar det utmärkt att ha den i aktern. Den kan dessutom vara enklare och kräva mer kraft för att ta sig upp på, eftersom man inte är tyngd av sjöställ och ej heller chockad över att man hamnat i vattnet utan att det var avsikten.
Om man däremot skall få upp någon som av en olyckshändelse hamnat i vattnet med fullt sjöställ och dessutom ofta i grövre sjö, är inte en akterplacerad stege något bra alternativ, eftersom aktern kommer att höjas och sänkas så det blir svårt att ens få tag i den utan att riskera att slå huvudet i båten. I ett sådant läge är nog en räddningsstege placerad midskepps att föredra. Kanske rent av det enda möjliga alternativet. Men den behöver ju inte vara placerad där permanent. Det finns ju lösa sådana, som t.ex. denna http://www.marinaman.se/raddningsstege-4-steg.
Vet inte om den går tillräckligt långt ner för din båts fribordshöjd, men då kanske det finns andra som passar bättre.
När man använder en sådan för att få upp någon som är tyngd av sjöställ och annat så måste man nog vara inställd på att kapa mantågen för att göra det enklare att komma upp för den som trillat i. Men det vill man ju inte göra varje gång man tar ett dopp i ankarviken. Vilket väl också talar för att ha två lösningar: en badstege och en räddningsstege.

Ove T
Guldmedlem
Inlägg: 65
Blev medlem: sön 10 aug 2008, 11:17

Re: Placering av badstege

Inlägg av Ove T » sön 13 maj 2018, 17:07

Det finns nya CE regler från november 2017 för nya båtar med en längd från 2,5 m till 24 m . Stegen skall gå minst 56 cm ner i vattnet och den skall gå att fälla av person i vattnet utan hjälp och skall finnas där hela tiden. Detta blir svårt att uppnå om den inte är placerad i aktern. De flesta drunkningsolyckor sker i lugna vatten/hamnar, oftast från små båtar, en riktig stege kan rädda många liv. Även äldre båtar bör naturligtvis ha stegar på samma sätt.

Hälsningar Ove
2018-05-13 (1).jpg

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11419
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Placering av badstege

Inlägg av Anders S » mån 14 maj 2018, 08:25

Jag hade en koster (för 100 år sedan eller så, båten är i alla fall så pass gammal) och hade ett motorfäste på sidan. Det släpade i obegripligt mycket, eftersom häckvågen går upp på aktern, inget kul alls, inte heller för motorn, ständigt översprutad.

Annars är ju Ove T:s skiss av största intresse. Att kunna klättra upp i båten på egen hand är viktigt, om så bara när man inser att man ligger i hamnen och inga andra stegar finns. Följ inte bara angivna mått, prova också. Stegar av "mjuk" typ fungerar bara på raka skrovsidor eller om man är relativt smal och spänstig, eftersom de trycks in under skrovet.
Anders S

hedgehog
Diamantmedlem
Inlägg: 490
Blev medlem: tis 27 feb 2007, 21:17

Re: Placering av badstege

Inlägg av hedgehog » mån 14 maj 2018, 08:59

Tack för intressanta synpunkter och fakta.
För vår del blir resultatet att vi har skippat att montera den fällbara stegen enligt bildexemplet. Vi kommer att skaffa någon typ av löstagbar stege som sätts i närheten av vanten. Där rör sig båten minst och vanten bildar bra "handtag" att använda vid ombordstigning.
Det vi egentligen vill ha är en hopfällbar stege som står på relingen och i ihopfällt läge bildar en "grind" i mantåget. När den fälls ner (ska gå att göra från vattenytan) öppnas grinden och det går att klättra upp. Har sett en båt för längesedan som hade något liknande men har inte lyckats hitta någon som tillverkar och säljer. Tips någon?
P
Det är bara att bryta ihop och komma igen!
/p

Skriv svar