Använda nexus systemet

Här kan man ställa alla typer av segelbåtsrelaterade frågor som inte passar i någon annan kategori
Skriv svar
omega
Diamantmedlem
Inlägg: 678
Blev medlem: tor 25 mar 2004, 09:01
Ort: trollhättan

Använda nexus systemet

Inlägg av omega » mån 02 sep 2013, 21:20

Hej
Har tidigare haft frågor ang mitt Nexus system ,har väl vid detta laget kommit någorlunda underfund med det.men lite frågor kommer alltid upp ,kanske finns det några kunniga på området här.
Jag har idag två multiinstrument ett digitalt vindinstrument o ett med visare, samt en nx2 server,funderar nu på att köpa en antenn för gps signal nexus har en med nmea signal som är ganska dyr.Går det att köpa en sån som säljs på nätet med nmea för halva priset? Hur stor blir nyttan av systemet med gps signal?
För mig är tanken mest att det kan vara bra att ha koordinater i displayen samt att det blir enkelt att koppla ihop Vhf radion med
Systemet då de bara sitter en halv meter därifrån
Jagbhar en plotter med en Garmin 720 men lite långt att dra kablar ,sen tycker jag det kan vara gott att inte ha den ihop med
Instrumenten .Däremot funderar jag på ais framöver o den kopplas ju in till plottern
Hoppas på lite goda råd

//Johan

Jaramaz
Diamantmedlem
Inlägg: 1679
Blev medlem: tis 22 aug 2006, 20:08

Re: Använda nexus systemet

Inlägg av Jaramaz » tis 03 sep 2013, 05:54

omega skrev: en nx2 server,
funderar nu på att köpa en antenn för gps signal. nexus har en med nmea signal som är ganska dyr.Går det att köpa en sån som säljs på nätet med nmea för halva priset?
det finns två vanliga nmea: 0183 och 2000. Oftast följs inte standarden fullt ut, till exempel kör många tillverkare ut NMEA0183 över en RS232. Antar (helt grundlöst) att du använder NMEA0183 över just RS232. En bra början är att försäkra sig om att den externa GPS du avser köpa är av samma slag.
Nästa steg är att kolla upp så att den externa GPS:n kör med en hastighet som din server accepterar. Sista steget är att kolla så att GPS:n sänder ut de meddelanden som servern kan läsa och förstå. Eventuellt kan servern konfigureras, troligen har GPS vad den har (inte omkonfigurerbar).
På båtfora brukar det vara frågor kring dessa parametrar, det kan vara svårt att få meddelandeströmmen rätt så att mottagande enheter accepterar.

omega skrev: Hur stor blir nyttan av systemet med gps signal?
För mig är tanken mest att det kan vara bra att ha koordinater i displayen samt att det blir enkelt att koppla ihop Vhf radion med
Systemet då de bara sitter en halv meter därifrån
Nytta av att se lite siffror på dina displayer är nog begränsad. Det kan vara mycket stor nytta att ha gps inkopplad till VHF, vid nödanrop kan det vara så att din VHF automatiskt sänder positionen - extremt värdefullt.
omega skrev: Jagbhar en plotter med en Garmin 720 men lite långt att dra kablar ,sen tycker jag det kan vara gott att inte ha den ihop med
Instrumenten .Däremot funderar jag på ais framöver o den kopplas ju in till plottern
Fördelen med att använda Garmins signal är att det nog går att ställa en del parametrar, som hastigheten.
Samtidigt är det en obestridlig fördel att ha lite oberoende system, och back-up.

Föreslår att du noga tänker över hur du vill ha ditt system, och gör alla förändringar på en gång. Varje gång man är där och rotar med kablar och kontakter blir det rörigare och sliter ffa på kontakterna. Gäller också att hålla nere ledningsdragningen.

Tänk över vad du vill ha AIS till. Många som har det numera, också sändande vilket medför att i populära farvatten blir skärmen helt nerklottrad med AIS-meddelanden. I en del farvatten är det lika bra att ta ner AIS-info från internet!
(avsikten är inte att dra igång en AIS-debatt här, utan att alla funktioner skall övervägas).

/J

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11436
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Använda nexus systemet

Inlägg av Anders S » tis 03 sep 2013, 06:21

På mitt Nexus-system (med server) har jag flera listiga korskopplingsmöjligheter, men primärt är GPS-signalen delad med plottern (Garmin 3006C med en dedikerad gpsmottagare(GPS17?)). NMEA0183 brukar tolerera två, kanske tre "lyssnare" på samma sändare - detta innebär att GPS-mottagarens NMEA-signal delas av (i mitt fall) två enheter. VHF-radion får sin GPS-signal från min backupGPS, en Garmin XL12 av okänd ålder. I ett instrument-krisläge kan denna korskopplas till instrument och plotter, liksom tvärtom - men man måste försäkra sig om att bara en signal i taget kommer in i systemet. Baksidan med XL-12 är att den drar en del ström jämfört med en modern antenn, men eftersom den är påslagen ihop med radion blir det försumbart i den stora konkursen. Till Nexus server tror jag det bara är aktuellt med NMEA0183, för övrigt. (På min är det så).

Det finns naturligtvis inget som hindrar att man använder Nexus egen GPS-burk, men det är inte så att marindugliga GPS-mottagare (det är mer än antenner i burkarna) är väldigt billiga de heller.

Eftersom Jaramaz nämner AIS kan man påpeka att det är krav på de sändande enheterna (transpondrarna) att typas samman med en GPS-mottagare, vilket i sin tur innebär att transpondrar har en ytterligare GPS-mottagare. Det innebär att jag, på min båt har tre GPS-mottagare att tillgå, som i alla tre fallen skulle duga som input till Nexus-servern. AIS-enheten är dock inte med i denna ruljans av GPS-signaler till plotter och server - någon måtta får det vara.

PS: Angående Jaramaz tips om att "inte rota i onödan": Senaste svängen med om- sido- och nyinstallation (AIS-inköpet) valde jag att sätta upp ett "korskopplingsskåp" för ändamålet, där alla enheterna möts och strömförsörjs. Mycket bekvämt.
Anders S

Tomas B
Guldmedlem
Inlägg: 73
Blev medlem: ons 17 maj 2006, 11:58

Re: Använda nexus systemet

Inlägg av Tomas B » tis 03 sep 2013, 08:00

Bytte ut min garmin 272C mot en 720s nu i sommar.
Hade min 272c kopplad mot nexus server (ej NX2 server), när jag bytte till 720s fick jag felmedelande på gps'en "databas fel"
Titta då på inställnigar för NMEA i plottern och det fanns inte mycket att ändra på.
Tog bort alla databas satserna i server och la in de som plotten skall stöda, - nu fungerar det.
/ Tomas B
Maxi 999

Skriv svar