Smartladdare från Biltema

Här ställer du frågor kring olika båttillbehör exempelvis jollar, säkerhetsutrustning, vinschar etc
Nautihamstern
Diamantmedlem
Inlägg: 452
Blev medlem: ons 15 nov 2006, 12:17

Re: Smartladdare från Biltema

Inlägg av Nautihamstern » mån 11 mar 2013, 17:09

Schvidja skrev:Min poäng var att när man köper något som man inte riktigt litar på så börjar man göra en massa egna tester och får fram olika resultat medan när man köper finmärket så gör man ingenting fast man tycker att den inte fungerar som man tycker men man tror att tillverkarna tänkt till och löst alla problem, man tänker istället -den ska väl fungera så här. Jag tycker att det är intressant att du delar med dig av dina erfarenheter med laddaren.
Jag tror att de flesta gör som du beskriver, men jag är lite för nyfiken och skeptisk för sånt. Jag kollar faktiskt alla grejer jag skaffar (om det är nåt sånt som jag *kan kolla upp, förstås. Det är både yrkessjukdom och blev liksom en vana när jag köpte båten för ett antal år sedan och bytte ut solpanelregulatorn för att den tryckte in 15 volt i batterierna. Jag satte in en annan regulator som borde ha varit ok, men den drog batterierna tomma under vintern pga jättehög egenkonsumtion. Det kostade mej en hoper batterier och jobbet med att sätta tillbaka den gamla regulatorn som funkar alldeles fint. Multimetern som visade 15 volt vid en spänning av 13.8 däremot... :oops:

Användarvisningsbild
Lasse L
Diamantmedlem
Inlägg: 1496
Blev medlem: fre 15 okt 2004, 21:45
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Smartladdare från Biltema

Inlägg av Lasse L » mån 11 mar 2013, 19:06

Nautihamstern skrev:
Schvidja skrev: Multimetern som visade 15 volt vid en spänning av 13.8 däremot... :oops:
Det är inte ovanligt att multimetrar visar för mycket, om batteriet i den är "nerkört".
Har 3 olika multim som har den egenheten.

Gäst #2
Platinamedlem
Inlägg: 103
Blev medlem: sön 14 maj 2006, 08:25

Re: Smartladdare från Biltema

Inlägg av Gäst #2 » tis 12 mar 2013, 18:49

peterh skrev:Om bara "lägst pris" ger poäng så är naturligtvis biltemas laddare bra. De säljer ju även nya batterier :-)

Själv köpte jag ett klaffbord i teak av dem förra året. När jag skulle ta loss gångjärnen efter ett år
gick skruvarna av, det var nämligen inga mässingskruvar som man kunde tro utan
järnskruvar lackade i någon sorts mässingfärg.
Jag har upplevt exakt samma sak men då var det deras "mässingsgångjärn" med tillhörande skruv, någon riktig mässing fanns inte i dessa detaljer, allt rostade!

Jag skulle personligen inte riskera mina optima bluetop batterier med biltemaladdare.
Om jag däremot köper mina batterier på biltema så skulle jag nog kunna chansa. Jag hoppas att biltema har testat deras laddare på deras egna batterier åtmindstånde.

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11416
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Smartladdare från Biltema

Inlägg av Anders S » ons 13 mar 2013, 08:37

Som vanligt måste man påminna om att Biltema säljer både bra och dåliga grejor, och en hel del som i båtsammanhang är/blir rent skräp. Men gångjärnen ( http://www.biltema.se/sv/Bygg/Gangjarn/ ... arn-86110/ ) deklareras precis som de skall och begriper man vad man läser blir man inte lurad, vilket inte är menat som något klander. Det är lätt att se fel eller få fel för sig, och Biltema berättar absolut inte hela sanningen om de grejor de använder. Det beror dock inte alltid på att det är skräp de säljer utan emellanåt precis tvärtom (det finns märkesleverantörer som gärna får en stor volymkund som Biltema, om Biltema inte förstör deras ordinarie marknad med varumärket).

När det gäller batteriladdaren påminner den verkligen en del om CTEK M300 till utseendet och funktionalitet (snarlik betjäning och funktion) , men det är inte konstigt om tillverkaren använder en standardkrets för batteriladdningen. Det som CTEK:s batteriladdare visar (i manualen) är laddprogrammet, där får man inte reda på något från Biltema. Nu kör ju de flesta smarta laddare någon typ av program, men det kan ju (verkligen) vara intressant att veta vilket och få förklarat hur laddaren beter sig vid sidobelastning etc etc). Priset verkar i hur som helst vara "rätt".

Har man köpt en sådan "gris" i säcken så skall man inte låta ångesten över batterikonsekvenser styra, man får helt enkelt använda den och är man fundersam är det ju inte direkt raketvetenskap att mäta av sina batterier någon gång under den första tiden.
Anders S

Användarvisningsbild
Mackey
Diamantmedlem
Inlägg: 272
Blev medlem: tor 04 nov 2010, 08:59

Re: Smartladdare från Biltema

Inlägg av Mackey » ons 29 okt 2014, 10:40

Hur gick det med laddaren?

Mackey
Comfort 32

Jag gillar MarinWiki - http://www.marinwiki.se

Användarvisningsbild
BF!!
Platinamedlem
Inlägg: 179
Blev medlem: sön 28 okt 2007, 20:39
Ort: KNIVSTA

Re: Smartladdare från Biltema

Inlägg av BF!! » tor 30 okt 2014, 15:19

Ja hur gick det med laddaren Nautihamstern? Vi är av spänd väntan här.

Påminner lite av solpanelsladdare som jag har i min segelbåt, en Maxpower som kör med s.k. MPPT-teknik.
Den pumpade ut 14,9 volt som en båtgranne noterade för mig via min batterimonitor Nasa BM1 som är synlig i sittbrunnen.
Någon sån hög spänning hade jag aldrig förväntat mig med risk för sönderkokade batterier. Bytte snabbt ut den mot en traditionell
Phocos solcellsregulator från Claes Olsson jag hade tidigare. Den där Maxpower'n försökte jag reklamera men det var kört, tiden hade gått ut
för garantin. Nu senaste 2 åren kör jag med Phocos regulatorn och den håller spänningen till max 14,2 - 14,3 volt solstinna sommardagar.
Nu kör jag med 2 solpaneler på 50 watt stycket via en NOA stolpe på akterpullpiten.
Alltså i mina ögon är Maxpower rena sopor.

/Lars
/Lars

VHF: SC7987
MMSID: 265578070

Nautihamstern
Diamantmedlem
Inlägg: 452
Blev medlem: ons 15 nov 2006, 12:17

Re: Smartladdare från Biltema

Inlägg av Nautihamstern » ons 05 nov 2014, 08:42

Jag använde laddaren ett par gånger i somras, och då gav den ut nånstans mellan 14.6 och 14.8 volt. Vete fan om jag vågar använda den under vintern utan att sitta och hålla ett öga på den. Det är som om temperaturkompensationen är lite väl högt uppvriden eller nåt för då ger den nog uppemot 15 volt eller mer. Summa summarum kan jag inte rekommandera den här laddaren. "Servicen" som laddaren fick via Biltemas nån kontraktverkstad bestod högst troligen i att laddaren åkte dit och vände, utan att de ens öppnade den.

Användarvisningsbild
Besqua
Diamantmedlem
Inlägg: 241
Blev medlem: tis 16 okt 2007, 21:50

Re: Smartladdare från Biltema

Inlägg av Besqua » ons 05 nov 2014, 10:04

Det lönar sej med kvalité i längden, tar ett tag och åka och köpa undermåliga grejor som är så pass billiga att det sen inte heller lönar sej att reklamera utan rätt ner bland elsoporna med grejorna, sen att skilja bra från dåligt numera är inte lätt, men en laddare vet vi att det inte är ide att inhandla iaf.

janne
Diamantmedlem
Inlägg: 283
Blev medlem: lör 08 apr 2006, 13:48

Re: Smartladdare från Biltema

Inlägg av janne » tis 25 nov 2014, 09:36

Instämmer i kritiken. Jag köpte en biltemaladdare för att jag ville kunna strömförsörja båten med en fast spänning (Supplyläget). Min Waecoladdare vill gärna dra på med hög spänning när tex kylen startar. Biltemas laddare strömförsörjde bra men fläkten som gick hela tiden väsnades så att det var störande. I laddningsläget gav den 14,9 till 15 volt vid ca 10 graders temperatur och trots att waecon ansåg batterierna fulladdade så reglerade biltemas laddare inte ner spänningen till underhållsläget. Kanske jag borde låtit den vara inkopplad längre för att detta skulle ha skett men den väsnades så att jag redan bestämt att den inte var användbar i min båt.
Biltema tog tillbaka den utan protester.
Nån som vet om Ctek:s laddare har termostartstyrd fläkt eller går de också hela tiden? Att man har ett "nattläge" utan fläkt tyder ju på att de väsnas en del de också.

paliswe
Diamantmedlem
Inlägg: 248
Blev medlem: sön 21 aug 2011, 20:23

Re: Smartladdare från Biltema

Inlägg av paliswe » tis 25 nov 2014, 12:53

Ctek har termostatstyrd fläkt på sina större laddare. På min M300 gick den till och från med 10 sek intervall vilket var ytterst störande. Så det blev nattläge, trots att det var mitt på dagen :) Men vanligtvis brukar inte fläkten gå igång alls när den laddar.

Användarvisningsbild
Seawolf
Diamantmedlem
Inlägg: 1729
Blev medlem: mån 24 okt 2005, 15:27

Re: Smartladdare från Biltema

Inlägg av Seawolf » ons 26 nov 2014, 10:11

Här är en undersökningsrapport över hur ett antal olika landströmsladdare reagerar på vanliga störningar. Dels tillfälliga bortfall av landström, dels tillfälliga förbrukningar i båten under pågående laddning.
http://www.sxk.se/content/batteriladdar ... i-b%C3%A5t
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it. "

Peta66
Erfaren medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: sön 15 mar 2015, 11:59

Re: Smartladdare från Biltema

Inlägg av Peta66 » sön 15 mar 2015, 14:40

CTEK har jag bara varit i kontakt med. Haft min i 5år nu och den har aldrig krånglat. Lite dyrare än vissa andra men klary värd pengarna i längden. På min båtklubb har aldrig någon haft några problem med CTEK. Däremot med billigare alternativ.

Användarvisningsbild
stangen
Diamantmedlem
Inlägg: 989
Blev medlem: ons 18 okt 2006, 10:35

Re: Smartladdare från Biltema

Inlägg av stangen » mån 16 mar 2015, 09:50

"Smartladdare från Biltema" - en självmotsägelse på tre ord =)
__________________/)___
Mvh
Niclas
bär av, bär AV, BÄR AV! BÄR AAAV!

Skriv svar