Jula jordfelsbrytare

Här ställer du frågor kring olika båttillbehör exempelvis jollar, säkerhetsutrustning, vinschar etc
Skriv svar
Calvados
Platinamedlem
Inlägg: 152
Blev medlem: tor 24 aug 2006, 21:50

Jula jordfelsbrytare

Inlägg av Calvados » tor 19 mar 2015, 22:01

Hej alla!
Räcker det med en sån här om man kopplar in landström vid bryggan till mob-laddning, batteriladdare samt ev ibland en liten kupévärmare?

http://www.jula.se/catalog/el-och-belys ... re-404033/

/Calvados

Användarvisningsbild
Seawolf
Diamantmedlem
Inlägg: 1700
Blev medlem: mån 24 okt 2005, 15:27

Re: Jula jordfelsbrytare

Inlägg av Seawolf » fre 20 mar 2015, 06:22

Förutsättningen är alltid att bryggans eluttag har både har säkringar och jordfelsbrytare. Så skall det alltid vara i Sverige.

Till detta uttag kan man ansluta allehanda landapparater, även om man bär ombord dem på båten.
Jula-uttaget förbättrar säkerheten ytterligare.

Reglerna för 230VAC som installeras i båten avser endast allehanda fast installerad utrustning och eldistribution i båten.
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it. "

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11310
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Jula jordfelsbrytare

Inlägg av Anders S » fre 20 mar 2015, 07:53

Calvados skrev:Hej alla!
Räcker det med en sån här om man kopplar in landström vid bryggan till mob-laddning, batteriladdare samt ev ibland en liten kupévärmare?

http://www.jula.se/catalog/el-och-belys ... re-404033/

/Calvados

Som Seawolf påpekar, det skall egentligen finnas en säkring och jordfelsbrytare redan på bryggan, men 1) det är inte alltid så, beroende på var man ligger och 2) en egen jordfelsbrytare (en gissning är att den också har en säkring) kan man ha i vilket fall som helst - de tar inte ut varandra.

Men beroende på var man ligger kan det vara olika välordnat med elströmmen. Jag blev till exempel erbjuden elström i Donsö hamn av en vänlig ortsbo, och då anslöt man till ett grenurtag i ett skåp, där strömmen kom från en gatlykta på piren (det är ett par år sedan) och på en (av mig) välbesökt brygga i norra Bohuslän finns 220V vid bryggan, men ingen fast jordfelsbrytare så långt ögat (och elektronerna) når. Här är ju den egna brytaren guld värd. I många fall finns en fast elcentral ombord, men kabeln som leder till den kan ju ombordcentralen inte skydda.

Men använder man sitt omdöme och kollar så att det finns en jordfelsbrytare (med säkring) i skåpet man ansluter till är den egna JF-brytaren inte nödvändig. Å andra sidan kan man göra alla urtag garanterat skyddade med en sådan. Rekommenderas även i trädgården, till gräsklippare, häcksax och kedjesåg (om de går på el).

(Skälet att JF-brytare är så värdefullt som säkerhet är att man kan ha en skadad sladd som kommer i kontakt med metallbeslag ombord (tänk pulpiten), eller att man tappar elverktyg i vattnet och instinktivt drar upp dem. Likadant är en fuktig båt ett effektivt jordplan, och risken för personskador är utan tvivel större i båten än på (torra) land.)
Anders S

Skriv svar