Era erfarenheter med olika frysboxar i segelbåtar

Här ställer du frågor kring olika båttillbehör exempelvis jollar, säkerhetsutrustning, vinschar etc
Skriv svar
Minne
Platinamedlem
Inlägg: 124
Blev medlem: mån 20 sep 2010, 21:24

Era erfarenheter med olika frysboxar i segelbåtar

Inlägg av Minne » tor 15 jan 2015, 00:57

Har planerat att skaffa en frys till segelbåten men skulle behöva forumets erfarenheter av olika modeller före köp. Jag tycker om glass på sommaren och utan frys så måste man alltid uppsöka butikshamnar för att få en glass i sommarvärmen.

Frysen behöver inte vara stor eftersom den skall passa in under diskbänken på en H-R 372. Redan 20 l räcker men den skall vara energisnål och alltså ha kompressor. Vi har redan en kompressorkylbox i båten men den har inget frysfack. El finns p.g.a. totalt 130 W solpaneler men i segelbåt har man ju aldrig för mycket med nutida instrumentmängder.

- Har någon erfarenhet av SW Exergon 25 liter och då speciellt när den skall användas som frysbox? Priset är ju lockande.

- Har någon erfarenhet av Isotherm BI 29 som luftkyld och i användning som frysbox?

- Har någon erfarenhet av Isotherm BI 29 SP alltså den vattenkylda modellen använd som frysbox?

- Har någon bättre märkesförslag?

Hälsningar

Minne

paliswe
Diamantmedlem
Inlägg: 248
Blev medlem: sön 21 aug 2011, 20:23

Re: Era erfarenheter med olika frysboxar i segelbåtar

Inlägg av paliswe » tor 15 jan 2015, 08:44

Waeco är ett utmärkt fabrikat också, de har kyl/frysbox med kompressor
Säljs bl a här http://www.seasea.se/Article.aspx?ArticleNo=48224

Minne
Platinamedlem
Inlägg: 124
Blev medlem: mån 20 sep 2010, 21:24

Re: Era erfarenheter med olika frysboxar i segelbåtar

Inlägg av Minne » mån 18 maj 2015, 22:26

Det blev en Isotherm BI 29 till sist på grund av att den passade perfekt in på det ställe som H-R avsett för frysen. (H-R använder samma frys). Frysen är nu monterad och provkörd med kylklampar och isfyllda frysaskar. Då jag körde frysen tom varierade temperaturen alldeles för mycket men med innehåll i frysen tycks temperaturen i frysens nedkylda "varor" hålla sig bra trots att lufttemperaturen varierar före kompressorn startar på nytt.

Jag monterade samtidigt in en liten 80 mm 12 V fläkt (typ datorfläkt) i skåpdörren och kopplade en digital termostat så att fläkten startar när lufttemperaturen stiger i skåpet där de två kompressorerna finns. När fläkten går blåser den ut den varma luften i salongen och ny kallare luft från utrymmet mellan båtbottnen och durken sugs in i skåpet för att kyla kompressorerna.

Kommer senare efter att jag förvarat glass och annat djupfryst i sommarvärmen sedan att berätta hur strömmen räcker till när det är högsommarvärme ute.

Skriv svar