Lägga till utanför annan båt?

Här ställer du frågor kring handhavande av segelbåtar, inför köp av segel, om trimning, navigation, kappsegling mm
Skriv svar
Användarvisningsbild
peon
Guldmedlem
Inlägg: 78
Blev medlem: ons 02 sep 2015, 12:34

Lägga till utanför annan båt?

Inlägg av peon » tis 30 maj 2017, 09:37

Ska segla i juli i år och misstänker att jag kan stöta på detta problem i överfulla gästhamnar..
Kastar man ankar då eller räcker det att angöra i båtgrannens pollare?

HansH
Diamantmedlem
Inlägg: 1137
Blev medlem: mån 24 okt 2005, 14:29
Ort: Göteborg

Re: Lägga till utanför annan båt?

Inlägg av HansH » tis 30 maj 2017, 11:49

I västkustens gästhamnar är det snarare regel än undantag att man nödgas ligga i flera led vid förtöjning längs bryggan.
Nya brandskyddsråd har dock gjort att vissa hamnar/kommuner inte tillåter fler än tre båtar i bredd. Skall egentligen gälla överallt men det efterlevs olika bra.

Peter_K
Diamantmedlem
Inlägg: 2264
Blev medlem: tor 07 jul 2005, 07:12

Re: Lägga till utanför annan båt?

Inlägg av Peter_K » tis 30 maj 2017, 17:57

På ostkusten förtöjer man med fören mot bryggan. Det är sällan gästhamnarna är fulla här, även i juli - utom Sandhamn, men det är ändå inte så trevligt att besöka under den perioden (rätt trevligt i lågsäsong dock) - så det brukar lösa sig. Är det sämre väder brukar det vara fler båtar i gästhamnarna, är det finare väder är båtfolket hellre i naturhamnarna verkar det som.
Alla borde ha skägg

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11377
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Lägga till utanför annan båt?

Inlägg av Anders S » ons 31 maj 2017, 08:10

I många fall ligger man med akterankare eller (allt vanligare) hamnens egen akterlina även på västkusten. Här har det väl förekommit att båtar bara kommit in halvvägs, och sedan lagt sig med sidobåten som landgång. Så tycker jag inte man gör, i alla fall inte utan synnerligen god gemenskap mellan båtarna i härket.

Men när man ligger sida vid sida gäller några regler som man bör följa: Man förtöjer givetvis i sidobåten (så man ligger still ihop med den), men ifall sidobåten begär det, även med linor iland. Sedan gör man sig underrättad om hur innerbåten/arna tänker göra på morgonen, så man i alla fall hjälpligt kan bidra till deras eventuella avfärd (och inte hamna på driven själv). Man kanske gillar sovmorgon till lunch, det gör inte alla. Det är lika trist att tvingas ligga kvar i timmar därför att ytterbåten inte hittat hem på kvällen...

Sedan går man inte genom främmat folks sittbrunn/vardagsrum, utan man smyger (så gott det går) över fördäck och går av och på vid vanten. Man tänker sig för och ger f-n i att dunsa, steppa, sjunga, gunga båten eller annat som man kanske tycker är skitkul klockan 01.30, efter att krogen stängt. Det är det aldrig.

Givetvis gäller (i alla lägen i hamn) att man tar det försiktigt med öppen eld, grillning, hälla diskvatten över relingen, tömma stekpannan i sjön och kasta fiskrens eller motsvarande.

(Nej, det funkar ALDRIG att säga att man delar hamnavgiftnotan med innerbåten, så hamnfogden kan glömma att få något av de utanför... :D )
Anders S

Skriv svar