Nybörjare behöver hjälp med båtköp

Här ställer du frågor om olika båtmodeller,fakta, jämförelser, priser och båtköp
Skriv svar
Amanda_Panda
Rookie
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 23 maj 2024, 10:40

Nybörjare behöver hjälp med båtköp

Inlägg av Amanda_Panda » fre 24 maj 2024, 10:05

Hej! Jag är ny här och skulle behöva lite hjälp.

När vi var små var vi ibland ute och seglade om somrarna, vilket jag har många fina minnen från. Mina föräldrar sålde dock båten när jag var i 10-års åldern, och har inte seglat sen dess. De senaste åren har jag och min syster pratat lite om att det kanske skulle vara kul att ha en igen, så vi har sparat ihop ett tag och har nu fått för oss att skaffa en inför sommaren.

Vi har tittat lite på denna https://www.sokbat.se/segelbatar/andung ... -85/134561, som vi tycker ser ganska bra ut. Ganska rimligt pris och ligger heller inte för långt bort från vårt sommarställe. Jag är inte jättekunnig om båtar egentligen, men tycker ni den verkar bra?

Läste också på lite här https://www.treschowpartner.se/l/vad-sk ... ng-av-bat/ och här https://www.lansforsakringar.se/stockho ... /kopa-bat/. Är det något annat jag borde tänka på eller om ni har tips eller så? Tar gärna så mycket hjälp jag kan få :)

Tack så mycket!
Mvh Amanda

Nils_D
Platinamedlem
Inlägg: 197
Blev medlem: tis 18 sep 2012, 14:31

Re: Nybörjare behöver hjälp med båtköp

Inlägg av Nils_D » lör 25 maj 2024, 14:15

Välkommen till forumet och till seglingen!

Andungen är ju en rätt speciell båt. Du kan läsa mer om den på den här hemsidan
https://www.andunge.se/
och om båten framförallt på
https://www.andunge.se/om-andungen

Min uppfattning är att det är en entusiastbåt för framförallt de som uppskattar gamla båttyper och gärna i trä. Och som gärna kappseglar med
dem. Är de den inriktningen du och din syster vill ägna sig åt, och framförallt om ni bor på västkusten där de flesta finns, är det antagligen ett intressant alternativ. I alla fall om ni är beredda att lägga ner jobb på att lära er underhålla träbåtar.

Det är nog inte så stor skillnad i arbete mellan att sköta en träbåt och en plastbåt ... i alla fall enligt träbåtsentudiasterna. Men det finns en viktig skillnad. Man får aldrig halka efter i underhållet med en träbåt, för då förfaller den snabbt och kräver massor med jobb och/eller pengar för att få i skick igen. Medan en plastbåt viserligen ser förfärlig ut efter några års misskötsel men går ändå med rimlig arbetsinsats att få i skick igen.

Andungen ärockså en båt som kappseglas, och då blir priserna alltid högre. För en del båtklasser blir det stora skillnader. För att ta ett exempel kan du köpa en H-båt i hyfsat skick för tursegling (dagsturer och enstaka övernattningar) för ca 30 000. En kappseglingsutrustad i bra skick kan kosta över 200 000 kr!

Detsamma verkar gälla för Andungen. Den som ni visar en annons på begär man nästan 300 000 kr för. På Blocket hittar ni en för 32 000 kr
https://www.blocket.se/annons/alvsborg/ ... 1400850277

Så innan ni köper en båt, och framförallt en lite speciell båt för 2 - 300 000 kr skulle jag rekommendera er att tänka och gärna skriva här igen hur ni tänker använda båten. Bara dagsturer? En och annan övernattning i fint väder? Lite längre seglingar med övernattning. Och var ni kommer att segla. För perersonligen att vissa båtar passar bättre i vissa vatten än andra. Seglar ni i skärgård eller vid någon av våra öppna kuster (Hallad, Skåne, Gotland)?

Allmänna synpunkter på olika båttyper hittar ni är på sailguide. Men läs alla med en liten nypa salt ... det är ju nästan enbart entusiastiska ägare som skriver om sina båtar här.

Det finna mycket mer att säga i ämnet men jag slutar här med ett generellt råd:

Köp inget innan ni provseglat båttypen! Det finns massor av privata båtar att hyra via båtförmedlingar. Då kan ni känna på vad som passar er innan ni slår till med ett köp. Och ofta får man kontakt med båtägaren när man hyr och får möjlighet att prata om för och nackdelar med den specifika båten.

Lycka till med letandet!

/Nils

Användarvisningsbild
Fredrik
Diamantmedlem
Inlägg: 861
Blev medlem: sön 10 sep 2006, 19:13
Ort: Göteborg

Re: Nybörjare behöver hjälp med båtköp

Inlägg av Fredrik » mån 27 maj 2024, 13:47

Om man inte vet kan man alltid slå till på en IF-båt. Köp en lite finare för 50-60.000kr som har hyfsat nya segel och som inte är möglig inuti!
Fördelen med IF-båt är att det finns ett aktivt klassförbund och alltid någon att fråga om man behöver hjälp. En IF-båt fungerar både som dagseglare och som en båt för semesterturer om man inte ställer höga krav på komfort som t.ex. fast installerad toalett eller ståhöjd.
X-342 SWE 18 "Kexet"

Skriv svar