På havet

Här skriver man inlägg som är lite mer "filosofiska" men ändå har marin anknytning.
Skriv svar
eriksbo1
Diamantmedlem
Inlägg: 346
Blev medlem: tor 01 apr 2004, 12:55
Ort: Helsingfors, Finland

På havet

Inlägg av eriksbo1 » fre 23 dec 2016, 00:26

91c3e886f6ff59d7e7c212f956a4913f.jpg
Nu när dagarna äntligen blir längre o julen står för dörren kan det vara skäl att börja tänka på den kära hobbyn igen.

Här är alltså Albert Edelfelts målning "På havet" fr 1883. Edelfelt är enl mångas mening det största namnet i Finlands konsthistoria.

Om man bortser från de rent artistiska meriterna, så är det skäl att notera att Edelfelt är noggrann i de tekniska detaljerna.

Det är alltså fråga om en slör i frisk sydväst in mot land vid Borgå i Finska viken. Det var här Edelfelt bodde, o SV-vind o krabb, skarp sjö var och är det vanliga här. Det går undan, surf ibland! Skuggorna faller på ett sätt som tyder på tidig eftermiddag. Skötarma ligger i båten, men ingen fångst syns, som skulle tyda på att man tagit upp dem. Är man alltså på väg att lägga ut skötarna?

Fadern seglar med skotet i hand, försiktigt nog i den hårda vinden. Han parerar åt babord för att inte broacha. Lägg märke till hur skotet är avlastat under en spant och längre akterut. Båten är gaffelriggad och storfallet fäst vid masten. Har inte kommit underfund med hur de av Edelfelt avbildade knoparna utformats.Se också revsejsningarna på gaffelseglet. Vad är det för en lina som löper in till flickan? Det kan väl inte vara ett fockskot? Notera också att Edelfelt skrivit sin signatur på toften under masten.

Betr kompositionen ligger dynamiken i den triangulära kraftfältet mellan den krängande ("sydande" säger man i Finland) båten och de två seglarna på styrborssidan. Intressant är också att Edelfelt förlagt dukens centrala blickfång lång till vånster: Det är förstås den unga flickan med ett ansikte mellan barn och kvinna. Ett bestämt minspel. Hon är inte rädd eller passiv. Hon kan ren mycket av de saker som fadern kan!

Intressant nog hänger tavlan på Göteborgs konstmuseum. God jul!

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11333
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: På havet

Inlägg av Anders S » fre 23 dec 2016, 09:14

Vilket passande julkort, såhär i den milda december! God Jul !

Jodå, det är ett (vilande) styrbords fockskot. Man ser det aktiva babordsskotetskotet i nedre högra delen, spänt i vinden.

Skall man vara petig är det heller inte ett gaffelsegel (det är till att börja med inte en gaffel på stången) utan ett sprisegel.
Anders S

Användarvisningsbild
Annika_B
Rookie
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 16 aug 2016, 17:13
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: På havet

Inlägg av Annika_B » mån 26 dec 2016, 22:16

Samlingarna på Göteborg konstmuseum är bland de främsta i landet och detsamma kan sägas om konstmuseet som är beläget så centralt som någon kan önska, vid Götaplatsen. Det är ett så stort museum att besökaren kanske gör bäst i att bara se en del av det och sedan lova sig själv att återkomma för att se resten en annan gång.

Skriv svar