Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst! UPPDATERAD! Igen!

Här kan man ställa alla typer av segelbåtsrelaterade frågor som inte passar i någon annan kategori
bosseh
Diamantmedlem
Inlägg: 3076
Blev medlem: tor 15 nov 2007, 21:07
Ort: Skaraborg

Re: Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst!

Inlägg av bosseh » ons 16 maj 2012, 12:02

Det finns tre saker att tänka på när det gäller uppblåsbara flytvästar, det fick jag lära mig vid ett föredrag av Jonas Ekblad.
1. Man räknar med att västen i högst 80% av fallen. Bla testade försvaret 30 västar, blåste inte upp sig.
2. Det är oftast nästan omöjligt att tex klättra upp för en badstege med flytvästen uppblåst.
3. Blåser det så kommer man att i vattnet vända fötterna mot vinden och följaktligen få mycket sjö i ansiktet. Flygvapnet får inte träna med sina (betydligt bättre) västar om det blåser mer än 10 m/s.

Att tex slussvakterna vid Göta Kanal har uppblåsbara västar är helt ok, även i hyggligt väder när man är flera ombord. Men aldrig vid ensamsegling eller i dåligt väder.
Jag köpte Baltic Offshore och tycker den fungerar bra. Trots en viss (minskande) övervikt hamnar jag inte med ansiktet ned. Har även en äldre väst, även den med inbyggd sele. Är det kallt kör jag flytjacka. Allt väl provat i verkligheten. Ytterst få verkar ha provat sina uppblåsbara, men de brukar prata om att de ska …

Men, nästan alla som drunknar saknar flytväst så även den sämsta är bättre än inget.

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11482
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst!

Inlägg av Anders S » ons 16 maj 2012, 12:06

Ove T skrev:Jag litar på tekniken i många andra sammanhang och litar där på att andra kollar att tekniken fungera.
Hälsningar Ove
Jag har exakt samma grundsyn på den saken som du. Men det är också så att de användningsföreskrifter som gäller för intensivt bruk under långa säsonger ("worst case") skall ha marginaler som gör (eller borde göra) flytvästar mer eller mindre idiotsäkra. Den incidenten jag beskriver gör även en ny flytväst, direkt ur förpackningen till en oduglig, farlig produkt. Det har mycket litet med skötsel och underhållsföreskrifter att göra.

Min äldsta flytväst ombord har en Kadematic3100-mekanism, I denna finns en enkel vattenlöslig tablett som automatutlösare. Denna mekanism är närmast idiotsäker, men kan även den utlösas av "för mycket fukt". Den behöver nu, efter över tio år, bytas, för man kunde ana en viss upplösning av "pillret". Tekniken är, såvitt jag kan förstå det "failsafe", dvs en felfunktion resulterar i en uppblåst flytväst (precis som en fuktig bobin i Halkey-Roberts-utlösarna).
Anders S

eriksbo1
Diamantmedlem
Inlägg: 349
Blev medlem: tor 01 apr 2004, 12:55
Ort: Helsingfors, Finland

Re: Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst!

Inlägg av eriksbo1 » ons 16 maj 2012, 14:04

Överväger att gå tilbaka till de gamla konventionella räddningsvästarna med krage. Vi använder alltid vanlig seglarväst under gång, i den (Fromma?)förhoppningen att man simmande med deras hjälp kan hålla sig på ytan tills hjälpen kommer om man ramlar i.

De uppblåsbara räddningsvästarna har legt i förpiken för att användas för verkliga nödlägen. De har nu några år legat ouppackade i sina plastemballlage. Nu borde man börja skruva och pillra och checka dem. Det förefaller både enklare ioch säkrare att ha konventionella räddningsvästar för "Fastnet"-liknande situationer, som man ju förstås hoppas aldrig ska uppkomma.

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11482
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst!

Inlägg av Anders S » ons 16 maj 2012, 15:50

För att i någon mån mildra uppfattningen att uppblåsbara västar generellt är farliga, så kan man gärna tänka på att kombinationen livsele och kompetent flytväst är i stort sett omöjlig att erhålla om man väljer bort uppblåsbar väst. Är det överhuvud taget aktuellt att ha räddningsväst, så är det ändå krav att ha livsele.
Anders S

Gaidin
Diamantmedlem
Inlägg: 336
Blev medlem: mån 12 apr 2010, 15:07

Re: Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst! UPPDATERAD!

Inlägg av Gaidin » fre 18 maj 2012, 07:38

Jag har en uppblåsbar Baltic med sele. Främst just för selens skull då jag i stort sett alltid seglar ensam med autopilot, rena mardrömmen att ramla överbord i det läget.
Efter att ha läst tråden öppnade jag för första gången mekanismen och tittade, allt såg bra ut och jag testkörde den manuella utlösaren utan att ha tuben på plats för att se så allt fungerar, vilket det gjorde.

Tack Anders för att du gjorde mig uppmärksam!

bosseh
Diamantmedlem
Inlägg: 3076
Blev medlem: tor 15 nov 2007, 21:07
Ort: Skaraborg

Re: Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst! UPPDATERAD!

Inlägg av bosseh » fre 18 maj 2012, 16:25

Det finns räddningsvästar med inbyggd sele - till barn. Det säger kanske en del om behovet.
Fö finns det utmärkta selar, jag fick köpa en till min flytjacka. Jämfört med en äldre sele är den ny enormt mycket bättre och kunde tex enkelt knopas på en vanlig väst. Jag hittad en mobilficka avsedd för ryggsäck som gick att sätta på livselen så att vhf:en kunde hänga med. Det kanske blir så att jag använder flytväst utan inbyggd sele och alltid den lösa.
Kanske finns marknad för en SG-anpassad sele med plats för vhf, mobil, raketer, stingpinne, yxa och strumpebandshållare för stödstrumporna.

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11482
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Uppdatering om vad som kan ha hänt

Inlägg av Anders S » tor 24 maj 2012, 15:38

Den spännande upplösningen:
Jag tog som sagt kontakt med Baltic AB:s VD och han ville omedelbart ha in västen för undersökning. Några intressanta detaljer efter att de gjort utredningen:

Västen var tillverkad år 2004 och det förefaller, enligt Baltic som att utlösarpatronen satts in någon gång 2007 (baserat på datum). Det bör innebära att någon (jag vet ju att det inte är jag) har bytt patronen i mellantiden. CO-flaskan (som låg vid sidan, ej iskruvad) har inte kommenterats avseende ålder, men den är heller inte nödvändig att byta, om den är hel och har vikten inne. Detta öppnar för möjligheten att affären (två tänkbara, båda seriösa, men jag är alltså osäker på vem det var, dessvärre) varit vakna och uppgraderat sina lagervästar med en ny spole, men då kanske missat vid återmonteringen av själva flaskan, om man vägt denna. I övrigt hittades inga större fel på västen (den är som sagt bortemot tio år, den klarade alla täthetstester och var rent allmänt i gott skick. Den kunde alltså returnerats utan vidare. Generöst skickade dock Baltic en ny väst istället.

Som jag bedömer det hela hanterade Baltic det här helt professionellt från början till slut. Man ställde sig helt bakom sin produkt, man tog problemet på största allvar och det handlade enbart om att konstruktivt försöka hitta anledningen till incidenten. Det vore ju annars lätt att man lyfter över ansvaret på slutkunden ( jag) som inte gjort service som man skall. Men så blev det inte, utan diskussionen handlade enbart om vad som hänt, hur det hänt och hur mitt problem skulle lösas.


Några reflektioner:
Det kan tänkas tre möjligheter till att co-flaskan lossnat:
a) Den har aldrig varit iskruvad, någonsin
b) Den har lossats i affären, kanske av personalen för att leverans-serva en lagerväst pga "kort datum"
c) Den kan ha skruvats ur "av sig själv" under tiden den använts i vår båt. Det senare är inte helt otänkbart och kan i vart fall inte uteslutas.

Någon klar slutsats om detta kan vara omöjlig att dra. Något pekar dock på att den varit urskruvad under lång tid, huvudsakligen kraftig korrosion på flaskans spets, som normalt är skyddad inne i sätet på mekanismen.

När det gäller förebyggande av att CO-flaskan gängar ur sig, så finns det serviceverkstäder som använder Loctite i gängan, men det avråder Baltic från, eftersom Loctite i ventilsätet kan (kommer att) blockera kanylen som punkterar flaskan. Baltic rekommenderar istället att kontrollera åtdragningen när man får tillgång till västen. Numera (men inte då västen köptes) föreskriver man en "Pre Wear Check", dvs en enkel koll att "allt visar grönt" vid varje användning. På uthyrningsbåtar och västar som inte är personliga är detta naturligtvis lämpligt hur som helst. På nyare västar finns det ett fönster i höljet för detta och nyare mekanismer från UL har också en indikator som visar en otillräckligt åtskruvad eller punkterad CO-flaska. Att öppna fliken på en äldre väst för denna enkal kontroll är inte svårt, och det bör man göra på alla västar när man varit ifrån dem ett tag.

När det dåliga samvetet värkt färdigt gjorde jag service på de tre andra västarna, av olika typer (passande nog en automatisk Kadematic, en automatisk UM och en manuell Halkey Roberts, de vanligaste fabrikaten på svenska marknaden. Här fanns inget att anmärka på, och mekanismerna var i gott skick. Gamla flaskor och utlösare sparades i en tät burk för att ge möjlighet att återställa en utlöst väst.

En ytterligare reflektion: Jag trodde att västen var "ungefär tre år" då jag skulle se till den. Det visade sig i stället att den var betydligt äldre och troligtvis (jag har som sagt inte kvar kvittot) är den på sin 5:e säsong i min ägo, med ett betydligt tidigare tillverkningsdatum. Jag har alltså "gissat fel" på flera år när det varit dags för utbyte, och det kan nog tänkas vara lätt hänt. Här är ju botemedlet definitivt mer ordning och reda.
Anders S

kptn
Trogen medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: tis 15 maj 2012, 17:35

Re: Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst! UPPDATERAD! I

Inlägg av kptn » tor 24 maj 2012, 16:08

Härligt att det löste sig så väl och underbart att höra om ett företag som faktiskt vet vad "service" innebär. Dessutom en väldigt nyttig tråd som alla bör läsa och tänka till kring.
Senast redigerad av 1 kptn, redigerad totalt 0 gånger.

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11482
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst! UPPDATERAD! I

Inlägg av Anders S » tor 24 maj 2012, 16:47

kptn skrev:Härligt att det löste sig så väl och underbart att höra om ett företag som faktiskt vet vad "service" innebär. Dessutom en väldigt nyttig tråd som alla bör läsa och tänka till kring.
Jag tycker också (men det framgick väl) att Baltic AB rent allmänt ställde sig bakom sin produkt ovanligt rakryggat och redde ut frågan på ett bra sätt. Slutsatsen är väl egentligen att ett företag som säljer en konsumentprodukt via butik aldrig kan styra hela processen så noga att man kan eliminera sådana här incidenter. Det finns ju tre ställen där felet kunde uppstått, men också ett ställe där det kunde upptäckts, dvs att slutkunden gjort en leveranskontroll. Den ingår numera i instruktionen.
Anders S

Gaidin
Diamantmedlem
Inlägg: 336
Blev medlem: mån 12 apr 2010, 15:07

Re: Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst! UPPDATERAD! I

Inlägg av Gaidin » fre 25 maj 2012, 08:22

Det är intressant att se att förtroendet för Baltic troligen ÖKAT efter den här incidenten. Det visar ju hur viktigt det är att en leverantör håller en bra servicenivå, inte bara har en bra produkt. Man kan ju hoppas att fler leverantörer inser detta.

Användarvisningsbild
S-B A-son
Diamantmedlem
Inlägg: 951
Blev medlem: fre 18 nov 2005, 20:43
Ort: Västkusten

Re: Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst! UPPDATERAD! I

Inlägg av S-B A-son » fre 25 maj 2012, 10:40

bosseh skrev: Kanske finns marknad för en SG-anpassad sele med plats för vhf, mobil, raketer, stingpinne, yxa och strumpebandshållare för stödstrumporna.
Vill bara i all välmening tala om för bosseh och övriga världen, att till stödstrumpor behövs inga strumpebandshållare. Whatsoever!

Dessutom håller jag med Gaidin om att detta är ett utmärkt exempel på en bra leverantör vars förtroendekapital ökat efter gott hanterande. Och vill vi behålla dem och andra goda, bör vi också vara villiga att betala den extra krona detta kostar.

mvh Sven-Barry

Användarvisningsbild
AndersGustafsson
Diamantmedlem
Inlägg: 989
Blev medlem: lör 13 nov 2010, 18:35
Kontakt:

Re: Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst! UPPDATERAD! I

Inlägg av AndersGustafsson » fre 25 maj 2012, 10:54

att till stödstrumpor behövs inga strumpebandshållare
Nej, dessutom är det inte bara åldringar som använder dylika.... Även yngre människor som flyder långt...
/Anders G

bosseh
Diamantmedlem
Inlägg: 3076
Blev medlem: tor 15 nov 2007, 21:07
Ort: Skaraborg

Re: Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst! UPPDATERAD! I

Inlägg av bosseh » lör 26 maj 2012, 08:43

S-B A-son skrev: Vill bara i all välmening tala om för bosseh och övriga världen, att till stödstrumpor behövs inga strumpebandshållare. Whatsoever!
Så är det säkert. Men för en SG-anpassa sele behövs hållarna enligt hängsle/svångremsprincipen. :D
Fö är det inget att skoja om stödstumpor, de fyller en viktig funktion för många.
--
Anders: Väljer du rätt flygplan så får du G-dräkt istället för stödstrumpor.

Användarvisningsbild
S-B A-son
Diamantmedlem
Inlägg: 951
Blev medlem: fre 18 nov 2005, 20:43
Ort: Västkusten

Re: Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst! UPPDATERAD! I

Inlägg av S-B A-son » lör 26 maj 2012, 09:52

bosseh skrev:Fö är det inget att skoja om stödstumpor, de fyller en viktig funktion för många.
--
Anders: Väljer du rätt flygplan så får du G-dräkt istället för stödstrumpor.
Jag tyckte nog att det var du som skojade om strumpor, och jag som korrigerade en felaktig uppgift.

mvh Sven-Barry

Användarvisningsbild
styrman
Diamantmedlem
Inlägg: 255
Blev medlem: fre 16 apr 2004, 15:09
Ort: Göteborg

Re: Obehaglig upptäckt på uppblåsbar flytväst!

Inlägg av styrman » lör 07 jul 2012, 21:26

gungner skrev:Samma sak hade vi med våra Baltic-västar, i en av västarna var patronen lös, i den andra satt den med ett varv gänga. Vi har numera bytt till ett annan märke.
Vi köpte två Baltic automatiska uppblåsbara västar 2008 på Hjertmans i Råå. Efter ha läst Anders upptäckt så beslöt frun att kolla över våra två.
Presic likadant.... En perfekt och i den andra ligger patronen brevid... I tre säsonger har en av oss levt väldigt farligt och i falsk trygghet...

Borde inte Baltic ha leverans test och kvalitetssystem?
Peter
S/Y Calypso

Skriv svar