Normer alltså, tyckanden och låtanden finns det hur mycket som helst av. Normer som tillverkare av tömningsutrustningar kan tänkas följa, man vill ju inte att ens tank ska se ut som en hopknycklad ölburk efter första tömningen...

/T
Det var en uttömmande länk...Anders S skrev:Jodu, standarden heter8099:2000.
Här en utrikisk "mer-än-vad-man-vill-veta"-länk som (faktiskt) behandlar tankkonstruktionen, med bafflar och rördesign en smula: http://www.mfe.govt.nz/publications/wat ... -may02.pdf. Se kapitel 6 för det du kanske vill veta.
De refererar bland annat till 8099:2000 i källförteckningen.
SIS2353 kallas också 316L, dvs svetsvänlig 316. Det är den gängse stålkvaliteten i de flesta båtbeslag och såvitt jag vet, det som brkas till de tankar man finner i handeln. Den som beställer eller köper skall förstås vara vaksam, men det är vad man väntar sig skall erbjudas.Minne skrev:Hej !
(...)
- plåtmaterialet är ofta SIS 2353 alltså ett högklassigt syrafast stål. Rostfritt stål rekommenderas inte eftersom det lättare korroderar i saltvatten.
(...)
Inga horisontella förstyvningar inne i tanken där föroreningar kan samlas. I dessa föroreningar stiger salthalten över det som materialet tål och korrosionen börjar i svetsarna trots att det är fråga om ett syrafst material. Om tankens väggar behöver stadgas p.g.a. sugtömningsundertrycket så skall sådan förstyvningar absolut göras på tankens utsida.
(...)
- skyddsgassvetsning rekommenderas eftersom all slags svetsning av syrafast plåt minskar plåtens korrrosionshållfasthet på det område bredvid svetsen där materialets kristallina struktur påverkas av värmen från svetsen.
Minne
Det beror allt på hur toapumpen ser ut, det. Men rent teoretiskt skall det kunna gå, bara det finns ett läge där det blir "fritt blås" (bokstavligen). Ett sätt kan ju vara att sätta en ventil (som öppnas enbart vid tömning) i inloppet till tanken. Jag har samma bekymmer, eftersom mina tankar bara har en 13mm studs för luftningen. Tankarna har då gått i riktning mot att sätta en backventil också.Segelbo skrev:Sitter också och funderar på att montera sugtömningsmöjlighet och klurar kring avluftningsdimensionen. Den är ju oftast i klenaste laget på gamla båtar.
Har fått tips från folk som har lär ha provat, att om man ställer toaletten i "öppet" läge, dvs till tanken, så sugs det luft den vägen också vid tömning och då behöver man inte vara orolig för att avluftningen är under 19 mm.
Låter rimligt, tycker jag. Vad tycker ni?
Här kan man möjligen påpeka att marknadens kvarnförsedda toaletter brukar ha standarden 25 mm (1 tum). det följer också med en adapter för denna tunnare slang, till inloppet på tanken, som helt korrekt är på 38 mm (1.5 tum). Den som inser konsekvenserna av en onödigt grov slang mellan toa och tank sätter denna adapter så nära tanken som möjligt.Seawolf skrev: (...)
Ledningar mellan toalett och tank och tömningsledningar skall ha minsta innerdia 38 mm.
(...)
Man måste ju inte följa standarden för befintliga båtar. Men de data som denna standard fastlägger har antagligen beräknats av någon. Själva ventledningsanslutningen på tanken kan alltså vara 14,25 mm och 80 mm lång. Dessutom kan ett filter finnas med visst strömningsmotstånd också, plus själva den 19mm- ledning som leder utombords.Anders S skrev:eftersom mina tankar bara har en 13mm studs för luftningen.
Jo, jag tror som du, och håller tummarna (...borta från lufthålet). Att byta till rediga ledningar kostar ju inte så mycket, det jobbiga är den lilla rörstumpen, svetsen, urmonteringen, tryckprovningen etc etc....Seawolf skrev:Man måste ju inte följa standarden för befintliga båtar. Men de data som denna standard fastlägger har antagligen beräknats av någon. Själva ventledningsanslutningen på tanken kan alltså vara 14,25 mm och 80 mm lång. Dessutom kan ett filter finnas med visst strömningsmotstånd också, plus själva den 19mm- ledning som leder utombords.Anders S skrev:eftersom mina tankar bara har en 13mm studs för luftningen.
Summa summarum bör en KORT anslutning på 13 mm duga bara slangen och bordsförskruvningen för övrigt är 19 mm, inte är särskilt långa (standarden anger ingen maxlängd) och att man inte har något filter.
(Jag har samma problem)