Vantfäste Birdie 24

Här kan man ställa alla typer av segelbåtsrelaterade frågor som inte passar i någon annan kategori
Skriv svar
Kurfits

Vantfäste Birdie 24

Inlägg av Kurfits » ons 06 apr 2005, 18:28

Förra sommaren läckte det in vatten via 2 vantfästen ned på hyllorna i min annars mycket fina båt (skryt). Tyvärr är det svårt att komma åt muttrarna på insidan då de är inklädda med teakfanér. Är det ngn som har ritningar alt. tips hur jag skall gå tillväga? Jag smetade på sikkaflex uppe på däck runt fästena och det är torrt men fult!

Calle C

Inlägg av Calle C » ons 06 apr 2005, 18:44

Hej
Jag kan inte Birdie24 och vet inte hur det ser ut.
Men hade försökt så här.
Alt 1. lossa på faneren, lossa röstjärnen och sika-flexa, återmontera.
Alt 2. Skär loss det du har gjort, byt färg på sikan som passar bättre, maskera med tejp så att du får prydliga kanter, sika-flexa och ta bort tejpen.
Alt 3. Låt det vara som det är.

Gäst

Inlägg av Gäst » ons 06 apr 2005, 19:25

Ajaj! Det här kan vara skäl att varna för:

Det är mycket tänkbart att Birdie har bygelfästen. Dessa ser ut som ett omvänt \"V\" på en rostfri platta och med bultar genom däck. Dessa fästen är mycket vanliga.

Om sådana läcker kan det naturligtvis tänkas att det bara är tätmassan som blivit gammal, men antagligen har tätmassan släppt taget. Detta händer om bygeln rör sig, och det kan i så fall bero på att distansmaterialet i däcket givit efter. Då hjälper det inte att dra åt muttrarna, utan man måste se till att ha ett stumt, friskt däck. Det är heller inte alldeles givet att det ligger hård plywood i däcket där röstjärnsbygeln utan det kan vara skruvat genom klenare distanssmaterial. I det läget kommer inte en omtätning och en omskruvning att hjälpa mer än kortvarigt, och på sikt blir infästningen svagare. Därför är det all ide att ta bort fanerskivan vid röstjärnen (kan du komma åt med en fanersåg?) för att förvissa sig om att allt är väl. Det kan det mycket väl vara men, om inte krävs att man laminerar in plywood och det är ju ett större jobb, förstås.

Anders S.

perry2
Rookie
Inlägg: 2
Blev medlem: lör 09 apr 2005, 07:29

Inlägg av perry2 » lör 09 apr 2005, 07:40

Jag hade samma läckage i min Birdie24.
Vanten i min båt är fästa i skott och ned bakom sofforna.
Läckaget kom fraån undersidan av rutorna och syntes i hyllorna ovanför sofforna.
Jag sikkaflexade om rutorna och nu är det tätt.
Per S-9460

Skriv svar