Hydraul-kopplingar?

Här kan man ställa alla typer av segelbåtsrelaterade frågor som inte passar i någon annan kategori
Skriv svar
Ridax
Diamantmedlem
Inlägg: 710
Blev medlem: mån 26 jul 2010, 14:19
Ort: Göteborg
Kontakt:

Hydraul-kopplingar?

Inlägg av Ridax » tor 12 maj 2011, 17:29

Jag har en hydraulisk drivenhet till en autopilot med en hydraulpump. Tror någon koppling läcker lite vid hydraul-pumpen. Vad är det för typ av kopplingar på dessa? Är det vanliga klämringskopplingar eller skall det konas och grejas först? Inget katastrofläge precis, då det vanliga styrsystemet är mekaniskt och den autopiloten ändå inte används längre, men lika bra att få tätt...

Användarvisningsbild
Eilean
Diamantmedlem
Inlägg: 2558
Blev medlem: ons 30 nov 2005, 23:10
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Hydraul-kopplingar?

Inlägg av Eilean » tor 12 maj 2011, 21:42

På de hydraulstyrningskopplingar jag varit i kontakt med har de varit konade.

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11282
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Hydraul-kopplingar?

Inlägg av Anders S » fre 13 maj 2011, 05:12

Det finns litet olika typer, men det brukar vara en gängad skruvkoppling mot "apparaten" på en armerad slang eller ett hydraulrör med skärringskoppling (ungefär som vattenledningar) eller en konad presskoppling (som på bromsledningar till bilen). Handlar det om en vanlig hydraulstyrning till en mindre båt kan det kanske handla om en tryckslang. Man kan skruva själv i så fall eller köpa en färdig slang i hydraulfirmor. Läcker det "en smula" kan det handla om dåligt dragna kopplingar och det är väl fullt tänkbart att en hydralpump som sällan används släpper igenom litet också - packningarna håller inte lika bra tätt då de vilar som när de är trycksatta. Man brukar se var slangar och delar är fuktiga.

Men är det nu skruvade (kläm)förbindningar, så kan du pröva att dra dem. Se då till att du håller emot så att inte pumpens gängade hål (hydraulöppningen) tar hela kraften från slanginfästningens kona. (Har en hempysslare gjort jobbet behöver inte klämkopplingen vara så hårt dragen som den bör vara).
Anders S

Skriv svar