Segla till Visby, men varifrån?

Här kan man ställa alla typer av segelbåtsrelaterade frågor som inte passar i någon annan kategori
Skriv svar
cruisaren
Diamantmedlem
Inlägg: 512
Blev medlem: tor 24 aug 2006, 07:35

Segla till Visby, men varifrån?

Inlägg av cruisaren » sön 20 mar 2011, 15:51

Seglarvännar,
Vi har planer på segla runt från Väst-till ostkusten i sommar. Ingen i besättningen har varit på Gotland så ett Visbybesök står på agendan. Vi kommer således från Skåne/Blekinge-hållet. Hur tar man sig lämpligast till Visby? Vilka hamnar bör ligga i rutten och vilken avgångshamn för språget till Gotland är att föredra?

Nyfiken på era erfarenheter :D
//Niklas med familj på Faurby424 Alinde

Användarvisningsbild
Håkan
Diamantmedlem
Inlägg: 1153
Blev medlem: fre 20 jan 2006, 10:28
Ort: Helsingborg

Re: Segla till Visby, men varifrån?

Inlägg av Håkan » mån 21 mar 2011, 08:04

Skall vi gissa på sydliga vindar skulle jag ta Kalmarsund upp.
Tips på vägen:
Ystad
Bornholm
Utklippan
Kalmar
Borgholm
Blå Jungfrun (får man gå iland där med egen båt?)
Byxelkrok
Visby

Lycka till / H
Håkan
Äntligen ligger HP:n på Råå :-) :-) :-)

Användarvisningsbild
Eilean
Diamantmedlem
Inlägg: 2558
Blev medlem: ons 30 nov 2005, 23:10
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Segla till Visby, men varifrån?

Inlägg av Eilean » mån 21 mar 2011, 09:44

Några funderingar om man inte "bara" vill ligga i överfulla gästhamnar som de populära som Borgholm Byxelkrok och Sandvik;
St. Rör och Mörbylånga är lugnare alternativ. Ölands ostsida går också, men då finns nog bara två hamnar, Kårehamna och Böda som tar ert djupgående. Kalmar är bra, bra bunkring nära.
Furö är en fin ö i norra Kalmarsund, närstan en naturhamn. Gå in i viken på SV-sidan, ankra eller smit in till kajen. Blå Jungfun är en ö som bäst ses från håll, alternativt med turbåt. Egen landning förutsätter mkt lugnt väder och ankring avrådes då botten består av stenblock. Triplina ett måste.

Grankullavik är en en lämplig avspark på N Öland, vill man minimera distansen över öppet hav, gå till Klintehamn först. Inte så charmigt kanske men trevlig hamnvärd och affärer. Mellan Klintehamn och Visby finns inget hamn för ert djupgående. Annars skulle jag fortsätta upp längs skärgården en bit och segla över när som helst och varifrån som helst från trakterna kring Västervik eller norröver.

Gillar man tjo och tjim är Visby bra, men jag skulle iaf undvika gästhamnen längst in och välja Fiskehamnen eller gamla pirens insida. Personligen vägrar jag Visby mellan midsommar och skolstart...
Norr om Visby finns Skälsö, liten men djup, ingen service, fint. Därefter Lickershamn, populär och turistig.
Fortsätter du norröver kommer de bästa delarna av Gotland, Fårötrakten och de gamla kalkbrukshamnarna i "skärgården" mellan Fårösund och Slite.
Bläse, intessant miljö och museum. Lauterhorn, outsägligt vackert men överfullt. Fårösund har god service och toppen-ICA, ligg i fiskehamnen. På Fårösidan ligger man ensligt och fint vid den gamla förfallna kalklastningskajen vid Klintsbro. N Fårö kan man ankra i Ejke- eller Tälleviken vid allt annat än N-vind. I södra Fårösund är Bungeör en fantastisk liten ö, liten kaj 3 m djup, plats för en båt. Bungenäs, gammal militär och kalklossningshamn, intressanta miljöer med vattenfyllda kalkbrott. Fjaugen är nog Sveriges vackraste ö, gammal djup kalkkaj och en ö som har helt unik natur med raukar och får. Smöjen med djupa kajer och spännande nedlagda kalkbrott, St Olofsholm med kapell, Enholmen utanför Slite osv....
Slite är bra bunkring, systembolag m.m.

Behöver du mer Gotlandsinfo, fråga. Har seglat dit i stort sett årligen de senaste 25 åren och besökt allt som går och en del som inte går.....

cruisaren
Diamantmedlem
Inlägg: 512
Blev medlem: tor 24 aug 2006, 07:35

Re: Segla till Visby, men varifrån?

Inlägg av cruisaren » mån 21 mar 2011, 11:32

Tusen tack för massor av bra information!

Det blir att ta fram kortet och läsa på alla nya hamnar.
Grankullavik ser ju ut att ge kort och bra sträcka över till Gotland (43nm)
Hur är hamnen? Burkar det gå att få plats i mitten av Juli (Djupgåendet är 2 meter).

//Niklas

Användarvisningsbild
matz
Diamantmedlem
Inlägg: 250
Blev medlem: fre 03 feb 2006, 17:56

Slottshamnen bättre än fiskehamnen

Inlägg av matz » mån 21 mar 2011, 17:05

http://www.wisbysegelsallskap.se/hitta_till_WSS.jpg men där kommer du nog inte in med 2 mtrs djupgående

Användarvisningsbild
Mr Sailman
Diamantmedlem
Inlägg: 250
Blev medlem: mån 25 maj 2009, 08:18
Ort: Öresund

Re: Segla till Visby, men varifrån?

Inlägg av Mr Sailman » mån 21 mar 2011, 17:28

Vi sträckseglade ca 275 nm på 45 timmar från Öresund till Visby via Kalmar sund för något år sedan, det var en upplevelse! Vi hade tur med vädret - halvvind/slör/läns på dagarna och vindstilla/stjärnklart på nätterna.

cruisaren
Diamantmedlem
Inlägg: 512
Blev medlem: tor 24 aug 2006, 07:35

Re: Segla till Visby, men varifrån?

Inlägg av cruisaren » mån 21 mar 2011, 17:44

Visst har det sin charm med nonstopseglingar. Vårt upplägg bygger på att ganska snabbt ta sig från hemmavattnen (som i det här fallet betyder de vi normalt når på en 5 veckors segling t.o.r) och sedan växla ner tempo när vi kommer bortom denna radie.
Vi får under alla händelser en flygande start dagen innan avfärd med 170nm nonstop shorthandedsegling :D. www.bohusracet.se

cruisaren
Diamantmedlem
Inlägg: 512
Blev medlem: tor 24 aug 2006, 07:35

Re: Segla till Visby, men varifrån?

Inlägg av cruisaren » ons 02 nov 2011, 21:23

Så här i det begynnande höstmörkret tänkte jag passa på och tacka för alla bra tips, och berätta hur det gick.

Efter moget övervägande hoppade vi över uppvärmningen i form av Bohusracet. SMHI och DMI var överens om att det i år skulle bli en låång kryss i nordlig vind från Marstrand upp till Norge och väl i mål i Smögen skulle vinden vrida på syd och öka och vi skulle få motvind söderut ner på kattegatt i början av semestern. Sagt och gjort, vi hoppade kappseglingen och passade på att använda det nordliga fönstret söderut. Prognoserna stämde bra, tyvärr var ordinarie gast tvungen att stanna iland men med Seniorgastarna (mor och far) ombord styrde vi kosan från hemmahamnen på Tjörn söderut mot Läsö. Fin segling i princip hela vägen. Ganska lite båtar i hamnen men gott väder.

Dagen efter nordlig 10-14 m/s och vi vaknade till regn. Stampigt ut genom pirarna mot Engelsmannen men efter att ha rundat Läsös NO-spets blev det fin segling mot Anholt. Läns hela dagen och skurar i omgångar, men det gör faktiskt inte så mycket när man har medvind. Upp med kapuschongen bara:-). Såg en båt på hela dagen. I Anholt ganska glest med båtar. På kvällen såg vi söderut det åskväder som mer eller mindre dränkte Köpenhamn, men det kom inte hela vägen upp till oss.

Dag tre kanonsegling till Gilleje. Slör 7-11 m/s i sol. Körde en stund med nya länsgennakern. Funkade kanon men lite ovan besättning och ökande sjö strumpade vi ner den när det gick över 10 m/s.
anholt-gilleleje.JPG
Dag 4 mot Ven. Fint väder. Kyrkbacken är en kanonhamn!
kyrkbacken.JPG
Väl såhär långt unnade vi oss en layday.

Dag 6 motorgång söderut i stilltje. Passerade den pampiga Öresundsbron.
öresundsbron.JPG
Dag 7, 8 och 9 gick åt att runda Skåne för motor och ta oss til Simrishamn där det blev besättningsbyte. Familjen anslöt och seniorgastarna tog bilen i retur till Tjörn. Nästa etapp blev för motor till Hanö.
mot hanö.JPG
Layday på Hanö med besök uppe vid fyren och på det karaktäristiska revet på NW-spetsen.
hanörev.JPG
.

Från Hanö tog vi steget österut till Utklippan. Sol och ökande västlig vind under dagen. På slutet 12-13 m/s så vi valde att angöra från öster då detta gav gott sjölä in mellan de smala pirarna. Trevlig roddtur i lånad eka (tack SXK) till sydön med rundvandring och besök i SXK´s hus. En mycket trevlig (och pratsjuk) herre från SXK berättade om öns historia och om de sommarveckor som personalen turas om att "vakta" stugan. Själva fyren höll på att renoveras.
gastarna på utklippan.JPG
Efter utklippan blev det Färjestaden och därefter Figgeholm där vi träffade syster med familj som kom norrifrån. Kul att äntligen stråla samman. Etappen från Färjestaden blev en av de blåsigare med byar på 18 m/s. Vi, som hade medvind tyckte det var helt ok, men det upplevdes annorlunda för de andra som fick stampa söderut. OE:n går dock finfint i hård motvind och svågern var tacksam för det motorbyte från MD11C till Lombardini 40hkr vi gjort några år tidigare.

Dagen efter gemensam segling över till Byxelkrok där vi blev liggande några dagar.
blå ljungfrun.JPG
Cykelutflykt till Långe Erik, shopping i sommaraffärerna (det finns massor i Byxelkrok), snack med den trevlige hamnkapten och uppladdning inför etappen över till Visby.

Överseglingen till Visby blev väldigt behaglig. Avgång vid 6-tiden och en stund senare rundades Långe Erik innan kursen ställdes mot Visby. En lång go sträckbog i perfekta förhållanden. Strax akter om tvärs och 7-8 m/s. Autohelm på, behaglig lutning och dryga 8 knop. Riktigt Faurbyväder :D .Vi fick sällskap av en Sirena 44:a ut ur hamnen men de förblev akter om tvärs hela dagen. Skönt 8) .
långeerik.JPG
Rutinen är att ge sönerna en halv Lergigan på en sked Yoghurt vid avgång. De somnar om utan problem och sover sedan till 10-11tiden. Lergiganet gör också att de inte mår illa när de vaknar även om det är stökig sjö. Under dessa 5 timmar har vi tagit oss ett 40 tal distans och resan blir mindre långtråkig för barnen. När de vaknar en lätt frukost och lite högläsning i Harry Potter och sedan är det dags att ta fram fendrarna.

Gotland fick vi ett par goa dagar. Vi hyrde minibuss och åkte till Fårö för att se på Raukar och besöka Lauterhorn.
raukar.JPG
På vägen hem ett stopp i Lummelundagrottorna. I Visby ett satans drag (det var Stockholmsveckan) men det gjorde inget eftersom vi låg i fiskehamnen (tack för tipset!).
party.JPG
Sista natten blev dramatisk så "århundradets åskväder" drabbade Visby. Under en halvtimme var det ungefär 30% ljust till följd av blixtarna, el- och mobilnäte gick ner och festen i hamnen fick ett abrupt slut. Killarna på kusbevakningens jättefartyg i hamnen tände sina floodlights för att hjälpa festfolket hitta hem i det totala mörkret. Vi tyckte riktigt synd om dem, särskillt de unga flickorna som i kort-kort trippade hem längs kajen i ovädret.

Slut del 1 :o

cruisaren
Diamantmedlem
Inlägg: 512
Blev medlem: tor 24 aug 2006, 07:35

Re: Segla till Visby, men varifrån?

Inlägg av cruisaren » ons 02 nov 2011, 22:18

Överseglingen til fastlandet blev inte riktigt som vi tänkt oss. SMHI och YR hade lovat NO 4-6 m/s, 26 grader och sol. Vi såg framför oss att den tidiga lugna morgonen skulle följas av en dag med solkräm och två hissade gennakers.
visby2.JPG
Ånej. Utanför pirarna väntade gammal sjö. Jag trodde att det skulle bli bättre en bit ut men så fnkar det tydligen inte på andra sidan :o . För lite vind var det också till en början så det var ingen chans att stötta med dessa. Hejochhå vad det gungade första timmarna för motor och ett frustrerande soldis gjorde sikten halvdan. Nåväl, efter en stund ökade vinden litegrann så vi kunde börja segla. Funkade fint en timme kanske, sedan var det dags för....dimman.... :evil: Jag anropade kompisbåten som låg en bit akteröver att det såg lite lurt ut framöver så vi tajtade till avståndet och för första gången fick vi skarp användning för vår radar. Riktigt skönt att kunna zooma ut och se öarna 20 distans föröver och inga hotfulla ekon runtikring. Till slut accepterade man läget och litade på att det inte plötsligt skulle dyka upp en hög stäv ur intet.
alindeidimma.JPG
lukas.jpg
Efter ett par timmars segling i den dåliga sikten hörde vi till slut vågornas ljud mot klipporna och strax efter dök den första ön upp. Väl inne i skärgården bättrade sikten och vi kunde lägga till på en egen ö och avnjuta ett uppfriskande bad och grillkväll i den nedgående solen.

De följande veckorna tog vi oss norrut under kompisbåtens sakkunniga ledning. Vi hade nöjet att besöka kända hamnar som Harstena, Landsort
landsort.JPG
landsort2.JPG
Utö
utö.JPG
Sandhamn
sandhamn.JPG
Riktigt roligt också att träffa på ytterligare en kompisfamilj och ge ungarna möjlighet att umgås.
video.JPG
Störst intryck gjorde ändå den fantastiska skärgården. Möjligheterna att hitta egna öar och vikar är oöndliga och det är inte utan att man blir lite avundsjuk som Bohuslänning. Skönt också att det inte bara finns träd att knyta fast i..
förtöjning.JPG
Vi hade också väldigt tur med vädret så den ena dagen med många bad och goa grillkvällar blev bättre än den andra.
badbarn.JPG
Stort tack till Seniorgastarna, besättningarna på Caprice, Pajap och Friendship för en kanongo sommar. Vi ser fram enot och laddar för 2012 då vi förhoppningsvis tar en tur till Ålands skärgård innan båten kanalar hem till västkusten igen.
Jag återkommer säkert med frågor med anledning av detta senare i detta forum.

Klart slut Alinde.

Shucka
Rookie
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 02 nov 2011, 22:49

Re: Segla till Visby, men varifrån?

Inlägg av Shucka » ons 02 nov 2011, 23:07

Tack för tips kanske blir nåt till nästa år.

Användarvisningsbild
BF!!
Platinamedlem
Inlägg: 179
Blev medlem: sön 28 okt 2007, 20:39
Ort: KNIVSTA

Re: Segla till Visby, men varifrån?

Inlägg av BF!! » tor 03 nov 2011, 16:58

Tack för ett superbt reportage från er segling till Gotland !
Bilderna säger ju så mycket hur ni hade det med väder och miljö.
Jag tror detta var en av de bästa resereportagen jag har läst om här !

Det är inte för inte man verkligen börjar längta till kommande sommar igen nu när båten står upplagd på torra land under en pressenning !!

Vi ser verkligen fram emot er nästa års segling till Åland och dess skärgård som också är helt otroligt vacker !

Hälsar en från östkusten som är van vid alla dessa naturhamnar..........
Senast redigerad av 1 BF!!, redigerad totalt 0 gånger.
/Lars

VHF: SC7987
MMSID: 265578070

sator
Diamantmedlem
Inlägg: 227
Blev medlem: tor 18 aug 2011, 18:38

Re: Segla till Visby, men varifrån?

Inlägg av sator » tor 03 nov 2011, 20:29

Kanon repotage!

Tackar och bockar!! :D

Användarvisningsbild
Calle C
Diamantmedlem
Inlägg: 2522
Blev medlem: mån 24 okt 2005, 15:56
Ort: Gbg

Re: Segla till Visby, men varifrån?

Inlägg av Calle C » fre 04 nov 2011, 10:20

Håller med.

Kanonbra reseberättelse
Calle

Se gla ut

Användarvisningsbild
S-B A-son
Diamantmedlem
Inlägg: 951
Blev medlem: fre 18 nov 2005, 20:43
Ort: Västkusten

Re: Segla till Visby, men varifrån?

Inlägg av S-B A-son » fre 04 nov 2011, 17:07

Kan bara hålla med Caelle C m.fl. Väldigt fint reportage.

Vi seglade också någon vecka i Sthlm skärgård i somras, och nog är det lätt att tycka att de har det bra, de där Stockholmarna. De får ju vara i fred när de är ute, även om det fanns fler båtar i ytterskärgården än jag trodde.

mvh Sven-Barry

Kalle Kula
Diamantmedlem
Inlägg: 259
Blev medlem: mån 14 mar 2005, 16:33

Re: Segla till Visby, men varifrån?

Inlägg av Kalle Kula » fre 04 nov 2011, 23:31

Instämmer med tidigare talare...jättekul skildring!
Kändes lite konstigt efter så många års segling tillsammans att se Er dra iväg söderut..välkomna tillbaka på egen köl nästa höst..

..och inte längtar man mindre till våren efter att ha läst denna text med dess bilder..

Skriv svar