Bavaria 33 - har du erfarenhet? På riktigt - inte bara snack

Här kan man ställa alla typer av segelbåtsrelaterade frågor som inte passar i någon annan kategori
AnnaPanna
Rookie
Inlägg: 1
Blev medlem: mån 25 sep 2006, 21:27

Bavaria 33 - har du erfarenhet? På riktigt - inte bara snack

Inlägg av AnnaPanna » mån 25 sep 2006, 21:48

Hej seglare,

Någon som har verklig erfarenhet av en Bavaria 33:a? (nya modellen)

Väldigt många har en allmän åsikt om \"Bavaria - 2000 talets Maxi\" eller \"Bavaria - båtarnas motsvarighet till japanska bilar\", men jag har svårt att hitta någon som seglat och verkligen har en uppfattning och inte bara snackar...

Alla har vi sett dem i skärgården i sommar, blankblankblank-vita skrov, mycket utrustning, rymliga som bara den, moderna linjer, ser riktigt flotta ut, tycker jag.

Att Bavaria inte mäter sig med Orust-byggen i kvalitet, inredning och dimensionering är väl hyfsat uppenbart, men en ny Orust-båt lär jag inte ha råd att köpa hur som helst.

Å i jämförelsen mellan
- en begagnad Orustbåt från åttiotalet,
- en begagnad annan båt från nittiotalet, eller
- en ny Bavaria
så känns det lockande med rullstor, ny el, nytt tätt däck, LYS 1,19, kylskåp i st f box, landström, mycket ljusinsläpp, fräsch inredning, kaptenshytt akteröver och allt det där.

- Nån som har köpt?
- Nån som har lite tips om den otroligt omfattande extrautrustningslistan man behöver gå igenom för att få en tillräckligt utrustad båt?
- Nåt tips om en duktig återförsäljare?
- etc...
AnnaPanna

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11538
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Inlägg av Anders S » mån 25 sep 2006, 22:38

Jag har tittat ner i, bakom och under & seglat Bavaria. Seglingsupplevelserna ärt från en 37:a, och farten är helt OK. Kryssförmågan (kryssvinkeln) är \"sådär\" och båten (om 33:an liknar minsta lilla) kräver nästan jolleteknik för att gå över och runt vågor. Jolleteknik för att minska motståndet, trist därför att då blir båten seg (den är ganska tung).

Jag är inte helt imponerad, och det är alldeles klart att med tiden kommer Bavariabåten att chansera snabbare än många andra båtar. De är mycket propra och snygga i inredningen, men det är sannolikt att de kommer att \"lossna i fogarna\" när (om) de används tio år. Limmade inredningsdetaljer lossnar med tiden. Bakom inredningspaneler och i \"osynliga utrymmen\" ser det förfärligt ut och relingslisten är heller inte riktigt genomtänkt. Så man får vad man (inte) betalar för.Det man inte ser har man inte ont av, sägs det, men vassa kanter och oklamrade ledningar hör inte hemma på en båt någonstans.

Men vill man nödvändigtvis ha en ny båt, värdesätter garanti och ser ett värde i att allt är oslitet och komplett från dag ett, så får man mycket båt för pengarna. Någon bra återförsäljare kan jag (förstås) inte rekommendera - det är dels en personkemifråga och dels en fråga om tur och otur med båten - med problemfria båtar är alla ÅF trevliga.... Men det finns en Bavaria-site där man antagligen kan få hur mycket glada tillrop och tips som helst om sådant. På 37:an handlade det om ca 100.000 i tillägg för sprayhood, autopilot och litet extra lull-lull - kanske blir det mindre på 33:an. Annars tycker jag att Bavaria är ganska kompletta, och man kan säkert vänta en säsong med en del bra-å-ha-grejor.

Du får hur som helst räkna med att DU gör leveranskontrollen på en Bavaria, inte varvet. Så jobbar massproducerande företag idag - man tar stickprov och kollar inte varje båt och detta bekräftar även de som i stort är nöjda. Så ta noga reda på av vem och var du bör köpa din Bavaria, för du får antagligen en del med dem att göra. Jag tror inte att det är någon större skillnad till andra nybyggen heller så det är ingen kritik.
Anders S

surfjoan
Silvermedlem
Inlägg: 47
Blev medlem: mån 31 jul 2006, 16:17

Re: Bavaria 33 - har du erfarenhet? På riktigt - inte bara snack

Inlägg av surfjoan » tis 26 sep 2006, 09:36

om erfarenheter från 39 cruiser är intressant kan jag bidra med lite.

Boende: Underbar comfort med ståhöjd i hela båten, dubbla toaletter med duch och många ventiler för god ventilation. mysigt med fönster i skrovsidan dessutom. Sköna sängar och en bra värmeanläggning. Dock slukade kylen plus all annan el en väldig massa ström, vi sparade kanske inte så bra men det krävdes landström var 3dje dag typ :) och då körde vi gansk mkt på motor. Baksidor: Kvaliteen kändes lite sådär i köket i skarven mellan bänkskiva och vägg, känns som att funkt kan tränga ner där. Lite halvdålig passning med lister och dörrar men det kan man överleva. Sen så läckte tryckvattenpumpen till ena handfatet och på en av tankarna till svartvattnet var inte rengöringsluckorna ordentligt fastskruvad=resultat äckligt. Båten var 06a. Dåligt med lätttillgängligt stuvutrymme..

Segling: Segla som en skuta, dåliga vinklar mot vinden och det gick inte att pressa den i höjd, bättre isf att falla av och satsa på fart. Bra fart på slör och halvvind men det krävdes att vinden var över 5 m/s. Underskuren rullstor (rekomenderas ej!!) och rullgenua i billigaste duken är knappast ett bra val. Satsa lite extra på bra segel och skippa rullstor är mitt förslag. Vi blev omseglade av en if båt en gång och då skämdes man nästan :). Dålig känsla i rattstyrningen, den hade lite gummisnoddskänsla i sig. dessutom kommer man inte ut i lovart tillräckligt med den lilla ratten. Jobbigt att segla med fast bord i mitten..

Slutsats. kanske ett bra val om man kittar med lite roligare segel, Men inget för seglarentusiasten. Grym att bo och leva i. Men rattstyrningen förtar en hel del av känslan.. byt ut mot bättre!!!
Senast redigerad av 1 surfjoan, redigerad totalt 0 gånger.

PC
Platinamedlem
Inlägg: 179
Blev medlem: tor 31 aug 2006, 16:32

Inlägg av PC » tis 26 sep 2006, 10:00

Säkert intressant för många oss! Come on!

Användarvisningsbild
RoundRobin
Silvermedlem
Inlägg: 27
Blev medlem: fre 03 feb 2006, 12:09

Inlägg av RoundRobin » tis 26 sep 2006, 10:16

Ställ frågan här så får du nog fler svar, men kanske inte de mest objektiva.

Har förövrigt en Bavaria 33 på varsin sida om min båt i hemmahamnen. De har betydligt mer volym, motsvarande andra moderna båtar som är 3-4 fot längre än 33 fot. Ju slankare en båt är desto bättre seglar den...

/RR

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11538
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Inlägg av Anders S » tis 26 sep 2006, 10:20

Men det är väl här man hittar nyckeln till problematiken: Den som önskar sig en \"seglande sommarstuga\" hittar den lätt i Bavarias sortiment. Men det gäller ju att bestämma sig för vad man vill ha och framförallt hur man vill ha det.

Köper man en Bavaria med öppna ögon kan man säkert uppskatta priset, rymden och bekvämligheten och det går (faktiskt) att semestersegla utan problem även med en segelbåt som inte kryssar jättebra eller går som ett skott i lättvind.
Anders S

Användarvisningsbild
consensus
Diamantmedlem
Inlägg: 599
Blev medlem: tis 04 jan 2005, 21:34
Ort: Västerås
Kontakt:

Inlägg av consensus » fre 13 okt 2006, 14:01

Hmmm... jag var just hos XYZ, en av Sveriges mest erkända båtsnickare tillika båtreparatör. Han har en Bavaria Match 35 inne på reparation efter en grundstötning. Båten är avkölad. Nu är det här inte samma sak som Cruiser 33, men det är samma tillverkare och samma kölkonstruktion i båda båtarna.

Alltså, det är RENA SKÄMTET! Bottenlaminatet är 10 mm. De tvärgående balkarna sitter remsade mot skrovet, och remsorna är ibland så illa ditlaminerade att de inte ens överlappar balk/skrov. Antalet remsor kan heller inte vara många eftersom laminattjockleken där knappt överstiger laminattjockleken i skrovet. Vidare, kölen är bultad genom skrovet, inte mot balkar eller dylikt. Kölen väger 2.1 ton och den hänger alltså i 10 millimeters laminat. Inte konstigt om den flyger av vid nästa kulingsegling. Bra för alla som reparerar båtar, livsfarligt för båtägaren!

Hur i hela friden kan man konstruera en båt på det viset?

Ernst
Guldmedlem
Inlägg: 51
Blev medlem: tis 22 aug 2006, 19:11

Inlägg av Ernst » fre 13 okt 2006, 15:21

Skrämmande, men sitter man på ett designkontor på en fabrik i skogen 60 mil från närmsta vatten kanske man inte sett många båtar och förstår vilka krafter en båt utsätts för. OBS nattsvart ironi. :evil:

Allvarligt: Fabriken ansvarar för sina produkter och vad som kan följa pga dåligt bygge, men vad hjälper det dem som råkar illa ut på sjön. Livsfarligt. Bavaraiafabriken är inte heller intresserade av att ta hand om en reklamation på ett effektivt sätt. (dvs. om övriga trådar om tappade kölar är sanna)
Då garantin sedan gått ut får andra/tredjehandsköparen ta hand om eländet. Men... marknaden styr och \"varför köpa en gammal båt när jag får en ny för nästan samma peng?\"

Bra att du tog upp det här! Så många som möjligt bör få reda på fakta så de kan välja andra båtar. Det finns många alternativ att välja på och varför inte syna övriga ordentligt innan man \"investerar\" en stor summa pengar.

Användarvisningsbild
vickeboy
Guldmedlem
Inlägg: 51
Blev medlem: mån 02 okt 2006, 23:55
Ort: Karlskrona

Inlägg av vickeboy » fre 13 okt 2006, 16:16

Jag har varit i mycket kontakt med bavaria sverige.. HAr titttat och funderat länge jag med. Vi väljer mellan 30 eller 33. Det största tippset är att inte extrautrusta mer än , high tech segel, liten köl. Anledningen är att du kan spara in massor med pengar på att köpa tex eget ankare som kostar i affär 500:- men bavaria 3000:-, Garmin gps bavaria= 25000:-, i affär = 5 - 10000.

Försäljaren sa till mig att inte extrautrusta, utan lägg istället pengarna på segel och ev kortköl.

Jag håller med dig! Båtarna är förbaskat fina.

33 ger ett ganska \"luftigt\" intryck inombords jämfört med 30:an. Enl personer jag har pratat med så tappar inte 33 eller 30:an mycket i höjd (kryssvinkel) men det är en liten skillnad. Båten tar igen det på undanvinden!

Men visst är man sugen på en bavaria! Trots de relativt negativa röster som hörs på detta forumet!

// V

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11538
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Inlägg av Anders S » fre 13 okt 2006, 19:46

Vickeboy - du skall veta en sak:

På det här forumet gömmer sig en hel del duktigt folk, gamla båtbyggare, långseglare och andra olyckskorpar. De har alla en sak gemensamt - de har inget som helst eget intresse av att hissa eller sänka Bavaria, varken av det ena eller andra skälet. Jag är en av de som försöker vara modererad i kritiken, men det är ingen här som tappar sitt förstånd genom Bavariahat - det får du inte tro.

Det finns massor av anledningar att inte välja Bavaria och en del av de här anledningarna är viktigt att få fram. Det finns nämligen ingenting som hindrar en försäljare att påstå att \"alla moderna båtar är likvärdiga och lika bra och se på den fina utrustningen, den toppmoderna designen, den vackra inredningen och - tänk vilket pris...\"

Problemet är att Bavaria har valt att sänka priset på bekostnad av kvalitet som inte syns - något som måste fram i ljuset. Det är bara att gå ner i en Bavaria och titta bakom, under, inne i och på detaljlösningar så ser man genvägarna. Varje kilo plast man inte lägger i skrovet är en besparing, varje kilo i kölen man kan slippa är en besparing. Processkvalitet (där är Bavaria starka) garanterar inte produktkvalitet. Resultatet är en stor båt med snygg inredning, fina boytor etc - sådant som många vill ha. Men, man måste inse att Bavarias val får konsekvenser för styrka, hållbarhet, säkerhetsmarginaler, sjöduglighet och andra faktorer, som många tagit för självklara och givna i segelbåtar. Det är de inte längre, och det är naturligtvis inte bara Bavaria som drivit utvecklingen därhän. Men som prisledare har de antagligen gått längst på den vägen. Var och en får naturligtvis avgöra vad man själv vill satsa på, men man skall vara informerad.

Det är det jag menar med att köpa med öppna ögon.
Anders S

Jaramaz
Diamantmedlem
Inlägg: 1679
Blev medlem: tis 22 aug 2006, 20:08

Inlägg av Jaramaz » fre 13 okt 2006, 20:05

Alltså, den urspunglga frågeställningen från AnnaPanna var ju ... och sedan drar tråden iväg, som så ofta. Och nu drar jag lite till:

Anders - i mångt och mycket håller jag med i den bra not du la in här. Men det svåra är ju att belägga det hela! Vad finns det för egentligt underlag?
- några Match har tappat kölen. Mja, inte så bra, det vet du som kommer från M:ö.
Men har cruising samma konstruktion? Kanske är det samma princip - men andra dimensioner?

Finns det andra egentliga belägg för att Bav faktiskt producerar skräp? Eller är det bara en upprepning av Maxidebatten för xxx år sedan?
Jo, allt detta har malts på detta forum tidigare, och på andra forum. Men ändå, detta är en centalfråga:
Är Bav verkligen bristfälliga jämfört med andra?

Att de seglar som hyttefat, jo, det vet vi.
Att det leder till följdeffekter vet vi också. Men att Bav strukturellt är fel?

- jag tror som du. Bavs byggprocess leder till problem längre fram. Men är det möjligt att gå längre än det platta tyckandet & troendet?

/J

Användarvisningsbild
Calle C
Diamantmedlem
Inlägg: 2525
Blev medlem: mån 24 okt 2005, 15:56
Ort: Gbg

Inlägg av Calle C » fre 13 okt 2006, 20:12

Skillnaden mellan Bavaria och många andra är vilken säkerhetsfaktor som läggs på materialspecifikationen ss skrovuppbyggnad mm.
Resultatet blir att du får vad du betalar för.
Jo, en 39 cruiser har oxå tappat, efter grundstötning.
Calle

Se gla ut

Användarvisningsbild
Guitar Nilsson
Diamantmedlem
Inlägg: 2193
Blev medlem: mån 04 okt 2004, 22:39
Ort: Myrbacka Ljusne
Kontakt:

Inlägg av Guitar Nilsson » fre 13 okt 2006, 20:14

Nedanstående är ett inlägg på Marinan.com. Alla länkarna är plockade från Bavarias svenska forum. Jag har inte orkat läsa allt men om jag var nära att köpa en ny Bavaria skulle jag göra det.
Allt är ju skrivet av Bavariaägare. När man ser så här blanka nya båtar kan man knappast tro att kvaliten är så otroligt usel.
Fabav som säljer Bavaria har väl också ett rejält dåligt rykte.
Läs alla länkarna och ta er en rejäl funderare.
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9717
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=5698
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=10456
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=10404
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9987
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=10101
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=10038
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=10103
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9975
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=10010
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9931
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9527
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9516
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9750
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9731
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9720
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=3147
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9608
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9493
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9237
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9543
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9705
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9517
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9528
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9042
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9346
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9371
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9296
http://www.bavariaklubben.se/forum_view.asp?id=9182
Vi seglade så fort att dagar och nätter flög förbi som vita och svarta lakan. Och skepparn var så elak att vi med honom skrämde bort hundra meter långa bläckfiskar som kom varannan dag, och ville dra oss ner i djupet.

Användarvisningsbild
jason
Diamantmedlem
Inlägg: 537
Blev medlem: lör 09 sep 2006, 08:54
Kontakt:

Inlägg av jason » fre 13 okt 2006, 20:22

Det finns ju alternativ såsom http://www.delphiayachts.se/. Jag är visserligen ingen van båttittare, men jag är imponerad över det goda hantverket i dessa båtar. Att bara beskåda exempelvis träarbetet och elektrikerarbetet är en njutning.

/j[/code]

Användarvisningsbild
Guitar Nilsson
Diamantmedlem
Inlägg: 2193
Blev medlem: mån 04 okt 2004, 22:39
Ort: Myrbacka Ljusne
Kontakt:

Inlägg av Guitar Nilsson » fre 13 okt 2006, 20:32

Vill tillägga att det inte bara står negativt i länkarna. De som kan lite om segling verkar tex inte ha några problem med tex 30-fotaren i hård vind.
Vi seglade så fort att dagar och nätter flög förbi som vita och svarta lakan. Och skepparn var så elak att vi med honom skrämde bort hundra meter långa bläckfiskar som kom varannan dag, och ville dra oss ner i djupet.

Skriv svar