synpunkter på Shipman 28

Här kan man ställa alla typer av segelbåtsrelaterade frågor som inte passar i någon annan kategori
Skriv svar
erik
Erfaren medlem
Inlägg: 8
Blev medlem: tis 21 feb 2006, 20:15

synpunkter på Shipman 28

Inlägg av erik » ons 22 feb 2006, 20:04

Hej!
Jag är nybörjare och ska skaffa segelbåt. Jag är mer ute efter bekvämlighet, rymlighet än högpresterande segelprestanda. Jag har börjat fundera på en Shipman 28. Ska åka och titta på den efter sportlovet.
Någon som har synpunkter eller tips angående modellval. Båten får kosta max 100 000

Sten

Vacker klassisk båt som seglar bra

Inlägg av Sten » ons 22 feb 2006, 21:12

Hej!

Shipman 28 seglar upp till sitt LYS. Den seglar väl och är mycket vacker. Är man ute efter en modern båt med allt vad det innebär med planlösning invändigt och modernt segelplan får man titta på något annat, men vill man ha en välseglande vacker båt med komfort för 2 vuxna är säkert Shipman ett bra köp!

Användarvisningsbild
Chardonnay
Diamantmedlem
Inlägg: 247
Blev medlem: tor 25 mar 2004, 23:14
Ort: Göteborg
Kontakt:

Shipman

Inlägg av Chardonnay » ons 22 feb 2006, 21:57

Seglar bra, men ingen lättvindsbåt, kan seglas upp till 10 m/sek ca innan man revar. lite begynnelsevek men slutstyv.
trevlig båt som går lungt och tryggt i sjön

Det går bra att bo 3 personer i båten, den känns lite för smalinuti -dinetten trång om man är fler.
Den har ett omdiskuterat trimroder i bakkant på kölenen del har tagit bort det eller plastat in det o då bytt till ett större roder, kan vara bra att känna till.
Du kan läsa mer om detta på shipman förbundets sida

Babystaget går genom förpiken & är ivägen när man skall sova kan åtgärdas genom att man gör en anordning som tillfälligt lossas när man skall sova & sen sätts tillbaka vid segling.
Sen är det ju som alltid skicket på båten/motorn & seglen som man skall titta efter.

Gäst

Kolla motorn

Inlägg av Gäst » lör 25 feb 2006, 14:26

Köp helst den nyare varianten av Shipman28, (1974-) som har en Yanmarmotor.
Farymanmotorn som sitter i som original i äldre är svår att få service på.

Skippo

Shipman-fan

Inlägg av Shipman-fan » sön 26 feb 2006, 19:05

Helt klart ett utmärkt val. Denna fina båt blev OK efter sin första säsong (72) och riktigt bra efter -74.

De bästa båtarna (nyaste) har alufotlist, aluramar runt fönstren och nya rodret, men de får du nog inte för >100KKr. För den händige är det inget som hindrar att man \"uppgraderar\" en av de tidigare modellerna, och skrovet är (ännu) snyggare med den första, integrerade fotlisten. Svaga punkter på tidiga modeller: förpikslucka i \"själförstörande\" plast, mindre väl utfört inredningsarbete, delaminering i däcket, läckage i röstjärnsinfästningar, svag infästning av ruffvntilerna/fönster. Som tidigare nämnts, gå med i Shipmkanklubben, så får du tekniska ritningar/skisser/anvisningar på förbättringar och uppgraderingar.

En mycket trevlig båt för två vuxna + två barn. Man kan (i princip) sova 4 i båten utan att bädda ner dinetten, men det är i princip, det. Två vuxna har det mycket bra, speciellt om man kan sova i fören utan att kojerna där blir för korta.

Angående motorn är naturligtvis en utbytt motor ett plusvärde på en 30 år gammal båt, men Farymann + drivning från Hydromarin/Volvo Flygmotor (eller Westerstrand) kan du fortfarande få servad. Motorn är mycket vanlig i elverk och i stationära sammanhang och hydraulsystemet tål det mesta. Svag punkt på dessa motorer är topplockst som rostar sönder i råvattenkylda motorer. Döm därför inte ut en i övrigt fin båt med en gammal motor utan undersök vad en rejäl genomgång skulle kosta.

Skriv svar