Självslående fock Mamba 31

Här kan man ställa alla typer av segelbåtsrelaterade frågor som inte passar i någon annan kategori
Hönö

Självslående fock Mamba 31

Inläggav Hönö » mån feb 20, 2006 4:23 pm

Hej.

Är det någon som känner till var man kan hitta en böjd skotskena till Rutgersson system för självslående fock till en Mamba 31?

Användarvisningsbild
consensus
Diamantmedlem
Inlägg: 599
Blev medlem: tis jan 04, 2005 9:34 pm
Ort: Västerås
Kontakt:

Inläggav consensus » mån feb 20, 2006 7:35 pm

Självslående på en mastheadbåt? Klarar du dig utan Genua?

Hans H

Rutgersson eller Laremi

Inläggav Hans H » tis feb 21, 2006 7:57 am

Rutgersson har väl \"färdig-böjda\" skenor att köpa....? Om deras färdiga radier inte stämmer med din båt så kan tex Emil Sandberg (som driver firman Laremi - kolla annonser i tex På Kryss) säkert hjälpa dig med att bocka en skena till rätt radie. Han bockar dessutom skenorna i två radier så att skenans ytterändar inte \"pekar upp\" och därigenom möjliggör en lägre/smidigare installation.
Laremi har för övrigt egna skenor/system för självskotning till salu. Installerade ett sådant system på vår förra båt. Funkade mycket bra (var dock på en 7/8 riggad båt - på masthead riggar begränsar ju främre undervantet seglets storlek och funktion något)

omega
Diamantmedlem
Inlägg: 625
Blev medlem: tor mar 25, 2004 9:01 am
Ort: trollhättan

Inläggav omega » sön feb 26, 2006 9:00 pm

hej
de flesta segelmakare kan nog hjälpa dig med att få fram en skena till din båt, eller laremi eller rutgersson,köpte min där!
De passar bäst på 7/8 dels riggade båtar,men fungerar även på MH riggade .Min nuvarande båt (Comfort 32) har självslående, Men man behöver lite vind för att den skall få lite fart så oftast seglar vi med Genua:
Men på lite längre turer med motvind o lite vindstyrka är det väldigt bekvämt.
Johan

Användarvisningsbild
Seawolf
Diamantmedlem
Inlägg: 1664
Blev medlem: mån okt 24, 2005 3:27 pm

Vertikala lattor

Inläggav Seawolf » sön feb 26, 2006 9:23 pm

Det fungerar mycket bra med en självslående fock på en gammal masttoppsriggad båt. Förutsatt att man skaffar en sådan med rejäl akterrunda som hålla ute med vertikala lattor.

Genom att ytan på ett sånt segel blir tillräckligt stor i översta tredjedelen så räcker bredden där till för att styra vinden tillräckligt mycket, och man tappar inte annat än lite höjd i lättvind. Men på alla andra bogar går en sådan fock i stort sett lika bra som en G1:a och på halvvind och slör faktiskt bättre.

Det hela handlar egentligen inte om yta, utan om hur effektivt man förmår att styra vinden utefter hela höjden.

Se bara till att du handlar av en segelmakare med lång erfarenhet av sådana segel, för det är lurigt med detaljerna för att det skall bli bra.

omega
Diamantmedlem
Inlägg: 625
Blev medlem: tor mar 25, 2004 9:01 am
Ort: trollhättan

Inläggav omega » mån feb 27, 2006 2:49 pm

Kan inte helt hålla med seawolf.Lättvind blir ett bekymmer med dessa segel, även på min förra båt som var konstruerad för självslående,tack vare att det är en fock så används lite tyngre duk osv, sen är det bra med ytan när vinden tryter.Men finns bara lite vind fungerar det fint
//Johan

Gäst

Re: Vertikala lattor

Inläggav Gäst » mån feb 27, 2006 5:23 pm

Seawolf skrev: Förutsatt att man skaffar en sådan med rejäl akterrunda som hålla ute med vertikala lattor.


Tänker du på superlånga lattor à la Vertech eller något annat?

Användarvisningsbild
Seawolf
Diamantmedlem
Inlägg: 1664
Blev medlem: mån okt 24, 2005 3:27 pm

Inläggav Seawolf » mån feb 27, 2006 8:15 pm

omega skrev:Kan inte helt hålla med seawolf.Lättvind blir ett bekymmer med dessa segel, även på min förra båt som var konstruerad för självslående,tack vare att det är en fock så används lite tyngre duk osv, sen är det bra med ytan när vinden tryter.Men finns bara lite vind fungerar det fint
//Johan


Frågan är om Omega hade en maxad vertikallattefock eller ej. Se:
http://www.sterky.com/segel/
Notera vilken stenskön vingprofil focken har!

Man bör tillägga, att med denna typ av lattor, så spänns seglet ut till en vingprofil, och när besättningen sitter i lä, så faller profilen ut i lä t.o.m. i vindstilla = 0 m/sek.

Men visst, lättvindskryss med en lätt genua är vassare. Men som ett allroundsegel hävdar sig vertikallattefocken förvånansvärt bra, just för att dess dragande lik får tillräcklig segelbredd på nästan hela höjden, och det är dragande liklängd som är viktigast, inte segelyta. (se bara på de långa smala vingarna på ett segelflygplan, eller fundera över varför nästan alla IMS-racers har 110% fock och inte genua....