GPs Skepparglögg

Här kan man ställa alla typer av segelbåtsrelaterade frågor som inte passar i någon annan kategori
Calle C

GPs Skepparglögg

Inlägg av Calle C » sön 16 okt 2005, 17:32

Hej

Tiden går så fort.

Glöm inte av att sätta glöggen i tid, det börjar bli dax.

Calle

Calle C

Inlägg av Calle C » sön 16 okt 2005, 18:02

Jo, så här gör ni.


ingredienser
5 lit svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 pkt bakjäst (ej turbo)
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära, skär i 3 delar.
1-2 kanelstänger
250-500gr russin
2,5 kilo socker

Använd en ren 10 liters hink.
Blanda svagdrickan och sockret.
lös upp jästen, och häll i allting.
rör om 1 minut och täck med plastfolie som du gör några små hål i.
Låt hinken st i rumstemperatur 3-6 veckor.
töm sedan med hjälp av en hävert.
Tappa upp på rengjorda flaskor.

Klart, värm och njut.

Calle

Användarvisningsbild
Calle C
Diamantmedlem
Inlägg: 2525
Blev medlem: mån 24 okt 2005, 15:56
Ort: Gbg

Inlägg av Calle C » fre 17 nov 2006, 19:50

Lyfter fram tråden igen.
Det går utmärkt att öka sockerhalten till 3,5 Kg om ni vill ha ytterliggare styrka.
Calle

Se gla ut

jofred
Diamantmedlem
Inlägg: 241
Blev medlem: tis 17 okt 2006, 03:30

Inlägg av jofred » fre 17 nov 2006, 20:10

Perfekt! Har letat efter det receptet. Ska bara leta upp lite svagdrickar här i sthlm.

Användarvisningsbild
Miwa
Diamantmedlem
Inlägg: 372
Blev medlem: tis 25 okt 2005, 08:43
Ort: Sthlm

Inlägg av Miwa » fre 17 nov 2006, 20:22

Tack,Calle!
Det var vältajmat!
Min hustru´s glöggkok försvann i helgen,när vi var på Gotland.
En av tonåringarna hade FF-fest... :evil:

Miwa

Användarvisningsbild
Calle C
Diamantmedlem
Inlägg: 2525
Blev medlem: mån 24 okt 2005, 15:56
Ort: Gbg

Inlägg av Calle C » fre 17 nov 2006, 21:24

Miwa

Du skulle blunda nu.
Ännu hellre jobba på 4an.
Ha det gott
Calle

Se gla ut

jofred
Diamantmedlem
Inlägg: 241
Blev medlem: tis 17 okt 2006, 03:30

Inlägg av jofred » fre 17 nov 2006, 21:45

Såja, nu har jag varit ute och inhandlat allt utom just svagdrickan som inte gick att få tag på. Får leta vidare i morgon. Det kommer bli perfekt att ta med en flaska på de första seglingarna i vår.

Användarvisningsbild
Miwa
Diamantmedlem
Inlägg: 372
Blev medlem: tis 25 okt 2005, 08:43
Ort: Sthlm

Inlägg av Miwa » fre 17 nov 2006, 21:59

Okej Calle,men det är ingen fara,jag rör inte alkohol annat än när jag serverar våra gäster.
Dricker det gör jag inte,det är ju lösningsmedel!

Fyran var det ja,just det...

Miwa

Användarvisningsbild
Seglaren
Diamantmedlem
Inlägg: 1251
Blev medlem: tis 16 maj 2006, 21:41
Ort: Eskilstuna
Kontakt:

Inlägg av Seglaren » fre 17 nov 2006, 22:03

Ja, det där var en GOD idé. Ska försöka få ändan ur och sätta en sats, det lät kul. 3- 6 veckor, inte så kinkigt alltså?

GPs vad står det för?
Seglar "just nu" Granhill 33 & H-båt...

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11665
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Inlägg av Anders S » fre 17 nov 2006, 22:07

Med ledning av receptet kan jag inte tro annat än att det är fru GP som är närmast berörd (utkonkurrerad?).

Den glöggen blir nog god!
Anders S

Användarvisningsbild
Tommy
Diamantmedlem
Inlägg: 1867
Blev medlem: tis 22 aug 2006, 17:49

Kul tråd!

Inlägg av Tommy » fre 17 nov 2006, 23:06

Det här var en tråd som var kul att läsa en kulen November-kväll med regn och rusk utanför Uppsalafönstret!

Jag sätter glöggen, och ser fram emot takdroppet i Februari då man börjar få lust och pyssla med båten igen.

Hn /
Tommy

jofred
Diamantmedlem
Inlägg: 241
Blev medlem: tis 17 okt 2006, 03:30

Inlägg av jofred » sön 19 nov 2006, 08:31

Bubblar fint i hinken redan efter en dag. Det här blir kanon! Längtar redan till den tidiga vårrustningen och en termos glögg..

Användarvisningsbild
Calle C
Diamantmedlem
Inlägg: 2525
Blev medlem: mån 24 okt 2005, 15:56
Ort: Gbg

Re: GPs Skepparglögg

Inlägg av Calle C » tor 20 nov 2008, 20:51

Lyfter fram tråden i sista sekund
Calle

Se gla ut

Rudi
Diamantmedlem
Inlägg: 770
Blev medlem: tis 13 dec 2005, 01:33

Re: GPs Skepparglögg

Inlägg av Rudi » fre 21 nov 2008, 18:55

Byt ut bakjästen mot en bra starkvinsjäst. Kostar ca 17 spänn. Jäser snabbare, uppnår högre alkoholhalt och lämnar inga elaka bismaker - vilka kanske i o.f.s. döljs av glöggkryddorna - men det är inte kul för finsmakaren att veta att finkeln finns där.

Annars: Tack Calle, för en årlig favorit i repris! Du gav mig något att tänka på. :)

Rudi

Användarvisningsbild
Calle C
Diamantmedlem
Inlägg: 2525
Blev medlem: mån 24 okt 2005, 15:56
Ort: Gbg

Re: GPs Skepparglögg

Inlägg av Calle C » fre 21 nov 2008, 19:46

Tack Rudi
Kul att du gillar glöggen
Jästen, bakjästen fungerar utmärkt, jästsvamparna dör inte förrän vid ca 15%.
Grejen är igentligen sockermängden och temperatur.

När jag gör min glögg ca 5 liter så häller jag i en flaska Blossa vinglögg och låter det stå 2-3 dagar.
Enligt min mening är det då nästan exakt som Blossas starkvinsglögg(med 3.5 Kg socker).
Jag vare sig filtrerar eller gör något annat.
Calle

Se gla ut

Skriv svar