GPs Skepparglögg
Re: GPs Skepparglögg
Jo, att hälla i något med högre alkoholstyrka (här Blossa) är ett tvärsäkert sätt att få jästsvamparna att förflytta sig till de sälla jaktmarkerna (här damejeannebottnen). Filtrering är en nödlösning, som jag ser det)). Ett alternativ till Blossan är en kvarting billig konjak - jag höll på att säga vodka, men dylik bör drickas ren - och helst vara rysk.
Det är alltid trevligt att ha någonting som jäser, tyvärr blir det allt för sällan av.
Det är alltid trevligt att ha någonting som jäser, tyvärr blir det allt för sällan av.
Re: GPs Skepparglögg
Nu har jag satt en sats med GP:s skepparglögg enligt Calle C:s recept. Det står och jäser fint i hinken. Mmmmmmm.....
En fråga bara: Glögg betyder ju glödgat vin. Är inte GP:s skepparglögg snarare att betrakta som mumma?
En fråga bara: Glögg betyder ju glödgat vin. Är inte GP:s skepparglögg snarare att betrakta som mumma?
Re: GPs Skepparglögg
Min skepparglögg slutade puttra efter 11 dagar och i går, på 13:de dagen, mätte jag alkoholhalten. Först kalibrerade jag alkoholmätaren mot vatten (0 %, förstås!) och vin med känd alkoholhalt på 14 %. Sedan kollade jag skepparglöggen. Den höll otroliga 24 %! Nu undrar jag: Är detta möjligt? Jästsvamparna påstås ju dö vid 15 % alkohol... Men glöggen smakar härligt kryddigt, stakt och sött!
Re: GPs Skepparglögg
Det bekräftar min lokala expert. 15% brukar vara någon sorts praktisk gräns.Blåsut skrev:Min skepparglögg slutade puttra efter 11 dagar och i går, på 13:de dagen, mätte jag alkoholhalten. Först kalibrerade jag alkoholmätaren mot vatten (0 %, förstås!) och vin med känd alkoholhalt på 14 %. Sedan kollade jag skepparglöggen. Den höll otroliga 24 %! Nu undrar jag: Är detta möjligt? Jästsvamparna påstås ju dö vid 15 % alkohol... Men glöggen smakar härligt kryddigt, stakt och sött!
Så hon påstår att du antingen fuskat med sprit-trimning, eller så har du inte ett rättvisande instrument.
Vilket som möjligen gäller vet ju du
Har du verkligen hittat jästsvamp som går till 24%, så skicka PM. Det finns kommersiell potential i detta
Anders S
Re: GPs Skepparglögg
Jo, det finns gästkulturer som klarar att överleva strax över 20%
Calle
Se gla ut
Se gla ut
Re: GPs Skepparglögg
Det lär vara så, men i proffsens värld (vintillverkare) brukar anse att 15% är ett praktiskt maximum. Öljäster stannar tidigare ändå.Calle C skrev:Jo, det finns gästkulturer som klarar att överleva strax över 20%
Nu tipsade min jäs-coach att det kan handla om en litet enklare volym/vikt-alkoholmätare och då kan mätvärdet bli högt om inte allt sockret har använts. Smakar det sött och gott kan det ju tänkas vara så. Men låt nu inte det förstöra kalaset, är den lyckad och god är det ju alldeles bra så.
Anders S
Re: GPs Skepparglögg
Toppen - tack för påminnelsen!
Re: GPs Skepparglögg
Fantastiskt! Det får bli helgens projekt, efter att jag täckt över båten!
X-342 SWE 18 "Kexet"