Långseglats, tips till nybörjare

Här kan man ställa alla typer av segelbåtsrelaterade frågor som inte passar i någon annan kategori
Skriv svar
Lepster
Rookie
Inlägg: 1
Blev medlem: lör 26 jan 2019, 18:08

Långseglats, tips till nybörjare

Inlägg av Lepster » lör 26 jan 2019, 18:22

Hej! Vi är tre killar som i juni detta år tar studenten och planerar att segla till adriatiska havet i början på Augusti detta år (förutsatt att vi hunnit fixa båt och båtplats). En av oss är ganska van och har seglat varje sommar längs västkusten med sin familj och en av oss var förra sommaren frivilligt med i militärens sommarskola vilket innebar bl.a. mycket segling, men ingen av oss har egentligen någon erfarenhet av segling längre sträckor till andra länder, eller med andra ord långfärdssegling (var nu gränsen går). Vi har egentligen en väldigt liten budget och vad gäller båten i fråga letar vi därför efter en
maxi 77 eller liknande (båtplats hoppas vi kunna lösa genom en kontakt vi har). Nu ber vi helt enkelt om råd och viktiga saker att tänka på gällande dels konkreta saker, så som båtköp, utrustning m.m, men även mindre uppenbara saker som endast den erfarne har i bagaget😊 Väldigt tacksam för svar!
Senast redigerad av 1 Lepster, redigerad totalt 0 gånger.

Användarvisningsbild
matz
Diamantmedlem
Inlägg: 250
Blev medlem: fre 03 feb 2006, 17:56

Re: Långseglatt, tips till nybörjare

Inlägg av matz » tis 29 jan 2019, 09:53

segla båten till travemunde och kör ned den med lastbil

https://www.vandewetering.nl/en/boat-tr ... ort/item53

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11538
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Långseglats, tips till nybörjare

Inlägg av Anders S » ons 30 jan 2019, 09:29

Rådet att köra båten på lastbil är inte så dumt, eftersom resan är planlagd till Augusti. Nu tror jag detta beror på att de förhoppningsfulla avser att samla i ladorna under sommaren för att få medel till resan, men baksidan är att redan i augusti kan blåsandet börja. En given läsebok i ämnet är "I huvudet på en ensamseglare", och här illustreras (bland mycket annat) hur "fel väder" enkelt kan förstöra den bästa planering.

Annars skall en sådan resa vara fullt möjlig att genomföra med tre friska seglare och litet gott humör. Båten (Maxi 77 duger, det finns också andra) skall vara i ordning, vad gäller rigg och segel, man skall ha tränat på att segla länge och gå vakt, och man bör ha haft (o)turen att vara ute i "dåligt väder". Med moderna väderspåmän skall man förmodligen räkna slippa de värsta ovädren, men för den ovane är 12m/s på havet alldeles tillräckligt illa - särskilt om man fram till dess tyckt att 7-8 är frisk vind. Det här gäller om man seglar från hamn-till-hamn - ger man sig ut på riktiga havet får man inse att vädret blir vad det blir (tidsfaktorn, prognoser tappar stinget med tiden).

Funderar ni på att gå i kanalerna ena vägen (kan vara en lösning) bör ni fästa lika stor vikt vid en bra motor som på rigg och segel. Har man då en utombordare är lösningen på motorproblem ett besök på banken och båtaffären, inte bogsering till en (kanske avlägsen) motorverkstad. Med inombordare i båten skall den vara i god ordning från avresedagen, precis som båtens huvudmaskin, de vita trekanterna. :-)

Glöm inte pass. Kanske går ni iland i UK...
Anders S

vukorga7
Rookie
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 14 mar 2019, 21:42

Re: Långseglats, tips till nybörjare

Inlägg av vukorga7 » fre 15 mar 2019, 14:08

Jeg støtter ditt initiativ fullt ut, jeg startet dette selv ikke så lenge siden, og dette er veldig spennende, godt ferdige gutter som ikke sitter stille.

Användarvisningsbild
Segelbo
Diamantmedlem
Inlägg: 639
Blev medlem: tor 15 sep 2005, 09:40
Ort: Kungälv

Re: Långseglats, tips till nybörjare

Inlägg av Segelbo » ons 13 maj 2020, 18:01

Kanske inaktuellt för den ursprungliga skribenten/trådstartaren, men för intresserade kan jag rekommendera Thomas Vebers trevliga bok "Segla till Medelhavet". Finns för nedladdning på hans hemsida www.thomasveber.se
---
Bosse
Monsun 31, #116

Skriv svar