bänkskiva

Här ställer du frågor om båtvård, renovering, motor, el mm
Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11416
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: bänkskiva

Inlägg av Anders S » tis 03 sep 2019, 19:20

Bänkskivor:

I min båt (från 89) har tidigare ägare/byggare monterat en vanlig IKEA-bänkskiva i laminat, med (såg jag då jag bytte diskbänk) stommen i SPÅNSKIVA. Detta funderade jag på en del då jag bytte disklådan, men det har (faktiskt) inte hänt något med den ännu. Den är väl kantad och tät mot diskhon, ungefär som i en hemmalösning. Så, det går tydligen att ha en laminerad spånskivebänk i båten, med litet tur.

På toa användes en restbit av samma skiva, som sockel för toaletten. Den höll inte lika bra, begripligt i ett duschutrymme.

Så, i duschen sitter nu en 18 mm plywoodskiva, noggrant formad och behandlad med tvåkomponentsfärg. Alla kanter på plattan är väl rundade (så färgen håller), skivan är "kokäkta", dvs bästa limningen och kvistfritt trä på ytan. Det kan inte nog påpekas att plywood MÅSTE förseglas vad gäller ändträ, dvs alla kanter. Bänkskiva till handfat, målad yta på samma sätt, fungerar väl - kanten mot trälist och framkant av böjträ, dvs allt ändträ är förseglat med lim, inte färg.

Jag hade inte tvekat att använda laminat på plywood, bara det går att försegla alla kanter, inklusive lucköppningar. Det går att limma själv, basen i laminatet är tacksamt att limma, och en ren (obehandlad) plywoodskiva tar lim alldeles utmärkt. Luckor och öppningar kan flisa sig, fräs rekommenderas. Smala pinnfräsar kan fungera, gör en "perfekt mall" ! Se till att ha extra laminat, så man kan göra en ny lucka om det smyger sig med att fräsa ut luckan. Man MÅSTE säkra ändträet efter att ha skurit ut alla öppningar.

Andra material som kan duga är Corian (skitdyrt, kräver ännu bättre verktyg än trä+laminat och man kan titta på något som kallas Polywood - ett tungt plastmaterial.

Men så var det det här med IKEA-bänkskivan i spånplatta... Den håller ännu.
Anders S

Skriv svar