Båten startar inte.

Här ställer du frågor om båtvård, renovering, motor, el mm
masse
Trogen medlem
Inlägg: 16
Blev medlem: lör mar 28, 2015 11:11 am

Båten startar inte.

Inläggav masse » fre aug 03, 2018 4:24 pm

Nu har jag vid de tre senaste tillfällena då jag startat båten stängt av den. När jag sen försökt starta den igen har den varit helt död. Den första gången det hände startade jag den igen efter en dag och då gick den igång som vanligt, jag kunde stänga av den och starta igen flera gånger efter varandra. Nästa gång kunde jag inte starta om den förens efter ca fyra timmar. Igår när jag provade igen startade den direkt, jag stängde av och försökte starta om efter ca 10 min men då var den helt död. Jag har en 2GM20 inombordare. När jag kollat startbatteriet så visar min enkla batteritestare att det finns el. Har också kollat att inga sladdar glappar. Vad kan det vara för fel? /masse

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11125
Blev medlem: fre maj 20, 2005 7:23 am
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Båten startar inte.

Inläggav Anders S » fre aug 03, 2018 5:32 pm

masse skrev:Nu har jag vid de tre senaste tillfällena då jag startat båten stängt av den. När jag sen försökt starta den igen har den varit helt död. Den första gången det hände startade jag den igen efter en dag och då gick den igång som vanligt, jag kunde stänga av den och starta igen flera gånger efter varandra. Nästa gång kunde jag inte starta om den förens efter ca fyra timmar. Igår när jag provade igen startade den direkt, jag stängde av och försökte starta om efter ca 10 min men då var den helt död. Jag har en 2GM20 inombordare. När jag kollat startbatteriet så visar min enkla batteritestare att det finns el. Har också kollat att inga sladdar glappar. Vad kan det vara för fel? /masse


Felsökning:

Om det "klickar" i startmotorn då du startar... Är batterikabelskorna åtdragna ? (+ till batteri och startmotor och respektive jordkabel)
sedan...
Om det inte klickar i startmotorn... får dragmagneten i startmotorn ström ?

Yanmar har oftast startlåset/startknappen kopplad direkt till dragmagneten på startmotorn. Dragmagneten kopplar sedan in strömmen till startmotorn samtidigt som den drar in startmotorn i kuggkransen. Med tiden bränns kontakterna i startlåset/startknappen, och då startar motorn osäkert eller inte alls. Kontaktspray i låset hjälper ett (litet) tag.

Botemedlet brukar vara ett fräscht startlås OCH ett relä. Detta gör man själv för ett par hundra (startlås), och enbart reläet (kan räcka om man tar tag i det tidigt) handlar om en 50-lapp.
Anders S

masse
Trogen medlem
Inlägg: 16
Blev medlem: lör mar 28, 2015 11:11 am

Re: Båten startar inte.

Inläggav masse » fre aug 03, 2018 7:07 pm

Ok tack för utförligt och snabbt svar, ska kolla upp detta.