Volvo MD31 problem.. (går plötsligt ej runt)

Här ställer du frågor om båtvård, renovering, motor, el mm
Skriv svar
Användarvisningsbild
Sailbear
Silvermedlem
Inlägg: 38
Blev medlem: tis 17 nov 2015, 13:01

Volvo MD31 problem.. (går plötsligt ej runt)

Inlägg av Sailbear » tis 15 aug 2017, 17:02

Hej

Har varit iväg uppe i Stockholm och blivit med ny segelbåt. Känns kanon. Hemseglingen till Köpenhamn har gått väldigt bra.
Men nu, precis när vi närmade oss vår hemmahamn så hände det grejer..
För skojs skull tog vi omvägen till Malmö för att hälsa på bekanta och få eventuella besök.
Igår när jag skulle segla hem över sundet så blev besvikelsen stor. Motorn startar inte. Misstänkte först startmotorn och gjorde de felsökningar och test som står till buds. Men inget hände.

Fick efter ett tag hjälp av andra i hamnen, och ganska snabbt fastslogs det att startmotorn fungerar, men att motorn helt enkelt inte vill gå runt :cry:
Jag provade att dra runt den för hand, åt ena hållet går det fint. Men när jag drar den medsols (om man står framifrån) tar det Stopp.

Drog runt motorn åt det håll som gick (motsols framifrån) mer än ett varv för att sen testa o starta. Och precis på samma ställe som förut sa det kraftigt "DONK". Efter det slutade vi felsöka, och misstänkte att något tyvärr ganska allvarligt har hänt med motorn.

Men idag när man gått o tänkt en smula på det hela känns det ändå som att det kan vara ett "mindre" fel. Motorn gick hur fint och mjukt som helst in i hamn, både i back och fram och låg fart.
Så mina misstankar har börjat hamna på något slags ventil el. Bör sägas att detta inte är min starka sida, utan jag kämpar mig fram med lite grunder, internet, logik och samtal med människor.. En mekanikervän ska komma och kolla nu i veckan, men ju mer kött vi har på benen ju bättre möjligheter att fixa det.

Men vad tror ni? Någon som varit med om något liknande?

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11284
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Volvo MD31 problem.. (går plötsligt ej runt)

Inlägg av Anders S » ons 16 aug 2017, 06:50

Ett skott i mörkret;

Detta skulle kunna inträffa om något hänt med en ventil. Det finns exempel ur verkligheten när ventiltallriken brustit och lossnat från skaftet, och det är en tänkbar (och vanligen fullt hanterbar) möjlighet. I så fall får man besväret att byta ventil, styrning och säte (inget jättejobb även om det låter hemskt), vilket på din motor kräver att man lyfter av topplocket. Man kan (såvitt jag förstår) ta av ventilkåporna/ventilkåpan och då kan man kanske SE vilken ventil som kan ställa till det. Om det nu är en ventil.

Men att något stoppar kolven och att detta något troligen då finns i förbränningsrummet är en vettig utgångspunkt. Jag hade börjat med att misstänka ventilmekanismen - det räcker med att en ventil inte går tillbaka eller kärvar (ordentligt) för att detta skall inträffa.

Prova att rotera motorn hela vägen baklänges (försiktigt och för hand). Stannar motorn på samma ställe (motsvarande)? Då är det ett starkt tecken på ventilmekanismen. (se dock nedan)

Kan något ha letat sig in till startkransen och blockerar denna i ett bestämt läge ? Kan det vara problem med kamdrivningen? Det finns litet olika möjligheter och går man metodiskt tillväga löser man säkert det här.

TILLÄGG: Det KAN tänkas att det, på något sätt, kommit in kylvatten i en cylinder (sk "hydrolåsning"). Då borde den evakueras vid utblåsningsslaget, men det är tänkbart att detta aldrig inträffar om cylindern fyllts vid stilleståndet. Är ringar och lopp i bästa skick (så låter det ju) kan det dröja länge innan vätskan rinner förbi ringarna. Är det problem med avluftningen av kylvattenledningen kan det tänkas att något i den stilen har inträffat "över natten".

Grattis till nya båten, förresten. :D
Anders S

Ove T
Guldmedlem
Inlägg: 59
Blev medlem: sön 10 aug 2008, 11:17

Re: Volvo MD31 problem.. (går plötsligt ej runt)

Inlägg av Ove T » ons 16 aug 2017, 08:48

Jag skulle satsa på att det är en vacuumventil som inte fungerar. Då det är en MD 31 så är väl segelbåten hyfsat stor och motorn ligger en bra bit under vattnet. En vacuumventil som inte fungerar kan få vatten att rinna in i cylindern över natten via avgasslangen. Om det är detta bör det åtgärdas omgående annars blir det rost i cylindern. Enklast är att ta ut spridarna.
Hälsningar Ove

Spider
Diamantmedlem
Inlägg: 667
Blev medlem: mån 15 okt 2007, 09:58
Ort: Stockholm

Re: Volvo MD31 problem.. (går plötsligt ej runt)

Inlägg av Spider » ons 16 aug 2017, 11:48

Är också inne på att det är vatten i cylinder. Jag är ingen expert på MD 31 men finns något dekompressionshantag att öppna så märks det ju om stoppet är beroende av vatten. Stäng kylvattenkranen när du snurrar motorn så elimineras risken att få in mer vatten den vägen. Lossa spridare brukar gå skapligt enkelt också om man jobbar liugnt och metodiskt.

oceansailor
Diamantmedlem
Inlägg: 501
Blev medlem: fre 22 okt 2010, 18:55

Re: Volvo MD31 problem.. (går plötsligt ej runt)

Inlägg av oceansailor » ons 16 aug 2017, 12:26

Eftersom felbeskrivningen var ett klonk så verkar det ju mer vara ett ventil problem. Kan ju vara så att en ventil ramlat ner i cylindern. Men självklart skall det kollas om vatten kommit in i motorn.

Ove T
Guldmedlem
Inlägg: 59
Blev medlem: sön 10 aug 2008, 11:17

Re: Volvo MD31 problem.. (går plötsligt ej runt)

Inlägg av Ove T » mån 28 aug 2017, 07:45

Hej
Det skulle vara intressant att veta vad felet var.
Hälsningar Ove

Skriv svar