Rodebussningar omega 30

Här ställer du frågor om båtvård, renovering, motor, el mm
Skriv svar
Johan saltarö
Rookie
Inlägg: 1
Blev medlem: mån 25 jan 2016, 23:25

Rodebussningar omega 30

Inlägg av Johan saltarö » mån 25 jan 2016, 23:31

Hej
Nu är jag less på glappet i mina roderbussningar.
är det någon som vet var jag kan köpa nya, från hyllan helst?
Jefas rull lager är såklart fina och bra, men jag orkar inte plasta och greja, utan hoppas på att kunna hänga ner rodret, ut med dom gamla och in med friska lager.

Johan

HansH
Diamantmedlem
Inlägg: 1137
Blev medlem: mån 24 okt 2005, 14:29
Ort: Göteborg

Re: Rodebussningar omega 30

Inlägg av HansH » tis 26 jan 2016, 15:45

Inte säkert att en ny bussning löser hela problemet med glapp.
Ev kan även roderaxeln slitits. Bästa resultatet (om du inte vill plasta fast nya Jefa-lager) är nog att plocka loss bussningen, mäta axeln och låta en mekanisk verkstad svarva nya i Delrin (lagernylon).

Jaramaz
Diamantmedlem
Inlägg: 1679
Blev medlem: tis 22 aug 2006, 20:08

Re: Rodebussningar omega 30

Inlägg av Jaramaz » tis 26 jan 2016, 21:46

Roderaxeln kan slitas så att den inte är helt rund, som Hans påpekar. Jefa har satser för detta, kolla deras hemsida.

I de flesta fall räcker det att byta lagret, vilka på Omega 30 och 34 är en klassiker. Urspungligen användes oftast Delrin, som tyligen inte var av tillräcklig kvalitet. Numera används andra plaster.

Ta av rodret, mät axeln med den högsta precision som går, helst till hundradels mm. Mät på flera ställen, också runt om. Beställ nytt lager hos någon av dem som har sådant - kolla på internet, det finns i Sverige och i Europa. Kan ta någon vecka och brukar kosta några 100:-. Oftast räcker det att byta det undre lagret, men kolla så noga det går var glappet är.
Det är viktigt att välja en bra leverantör som tar hänsyn till att lagret tar upp en del vatten (1-4%) och sväller något. Att välja närmaste mekaniska verkstad och få ett Delrinlager tillsvarvat leder till nya problem och ny rodernertagning. Det värsta är om lagret nyper, då kan det sitta ordentligt.

När du tar av rodret, kolla om du behöver gräva för det. Djupa hål i marken är jobbiga att gräva, kan vara den värsta delen vid ett lagerbyte.

/J

Skriv svar