Litorina


Åsikt inskickad

av Anders, 2024-06-20


Båtens årsmodell:

1993

Års erfarenhetet av modellen:

2 år, Familjesegling

Normal besättning:

4 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Relativt snabb och en segelbåt som inte ger några överraskningar. Inte vek eller styv, någonstans mitt emellan. Seglar fint! Hade lys 1.03 när det begav sig vilket måste anses ok på en 7-meters båt.

Hur det är att bo i båten:

Mycket bra utifrån förutsättningar. Med en sovruff i fören och akterruff med sittgrupp och pentry är den optimal för två, men det går förstås att sova även i aktern. Ett sittbrunnstält är bra att ha.

Positiva egenskaper:

Sittbrunnen! Fantastiskt stor och fin, var den 2.30 m lång? Med masten mitt i sittbrunnen är det mycket trygg hantering. Smart hantering av motor som förvaras i stuvfacket men används i en brunn i sittbrunnen. Placeringen gör att den har bra grepp oavsett sjögång. Det gör dock att motorn måste lyftas mellan sittbrunn och stuvfack om man vill ha det optimalt (utan att behöva skruva loss den). Med andra ord har man helst en ganska liten motor. Förmodligen vore en elmotor toppen. Denna båt har en kvalitet som vida överstiger campus-båtarna (som jag också haft) och en genomtänkt konstruktion. Bra också med fällköl istället för lyftkölen som används på campusbåtarna, som tar plats och luktar sjöbotten i ruffen. Lätt att traila och ta upp på trailer.

Problem / svaga punkter:

Läckte in bensinångor från facket där motorn förvarades till akterruffen. Vet också att vissa har åsikter om den lite speciella styrspaken (som är vertikal) men för mig var den ok. Vacker kan man kanske inte påstå att den är.

Genomförda förbättringar:

Inga

Övriga kommentarer:

Fantastiskt finurlig båt som jag rekommenderar varmt.