Albin 57


Åsikt inskickad

av Ulf Gudmundsson, 2003-09-03
dagama55@hotmail.com


Båtens årsmodell:

1978

Års erfarenhetet av modellen:

2 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Vek båt men en Hygglig seglare. Förbereder just nu för en atlantsegling med min 57a. allt ska vara enkelt ingen elektronik eller motor. dock solcell för nav belysning.

Hur det är att bo i båten:

Bra tycker jag, allting är ju relativt.

Positiva egenskaper:

Trailbar, har tillhörande trailer, fungerar bra. Rymmlig för sin storlek, seglar bra. stor bekväm sittbrunn.

Problem / svaga punkter:

Albinbygge i sin uselhet, tyvärr ihopfuskat på det förfärligaste vis. Innermodul ej ordenligt fastsatt, fällkölstrumma sned på 3cm i långskeppsriktning dock fastsatt ordentligt,ojämn laminat tjocklek, urusel gelcoatfinish bara för att nämna några saker.

Genomförda förbättringar:

Delat däck å skrov, lyft ut innermodul,tagit bort allt flytskumsmassa, delat upp innermodul i 7 sektioner och återplstat vattentätt med nya bottenstockar i GRP, slopat garderoben i fören och plastat upp en vattentät tank istället, slopat dekortrumma vid köl och plastat ut kojbottnarna till fällkölstrumman så denna får ordenligt stöd, slopat aluminiuminläggen i fällkölstrumma och plastat om både in och utvändigt, slopat dubbelbottnen och plastatihop kojsidor med båtbotten, gjort nya plastskott vid stickkojer

Övriga kommentarer:

Läst om besiktingsmannen som påstått att fällkölstrumman skulle vara ett konstruktionsfel, nej det tror jag inte, det är väl ingen idealkonstruktion, men är arbetet ordenligt utfört kan den definitivt inte falla ur. däremot så på min 57a så har båtbyggarna inget att vara stolta över, de borde skämmas och det är inte konstruktionens fel utan bara utförandet.