Albin Stratus


Åsikt inskickad

av Jan Backe, 2003-08-28
jan.backe@kemira.com


Båtens årsmodell:

1990

Års erfarenhetet av modellen:

14 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Lättdriven båt som seglar bra i de flesta vindregister, når sin maxfart (6-7 knop) även vid ganska lite vind. Väldigt kursstabil på kryssbogar men slingrigare på undanvind. Seglar bra även i hård vind (>14 m/s) men bör då revas kraftigt. Båten seglas med fördel utan genua (110% fock passar till 90% av all segling).

Hur det är att bo i båten:

Båten har en mycke stor och rymmlig salong med ett mycke stort bord med god plats för 6 personer.Ruffen är väldisponerad med plats för stort längsgående pentry, toalett sb om nergången samt stort navbord med sittplats på sb kojen. Förpiken är rymlig med myce god sitthöjd. Akterruffen är ganska liten med låg höjd, kojerna är utmärkta att sova i när man väl kommit på plats.

Positiva egenskaper:

Båten är konstruerad för familjesegling (4-5 personer)i skandinaviska vatten och till de passar den alldeles utmärkt. Den har en mycke enkel och funktionsduglig rigg med enkla svepta spridare, backstag behövs ej och den seglas med fördel utan stor genua. Båten har ett mycke vackert och tidlöst utséende. Motorn är placerad servicevänligt mitt i båten under bordet.Båten har djupt kölsvin för uppsamling av slagvatten vilket för eller senare uppträder i alla båtar.

Problem / svaga punkter:

Vår båt har vi plastat själva från skrov till däck. Skrovet i enkellaminat (isolerat med armaflex) och däcket med divinycell. Därför känner vi båten utan och innan. Inredningen är byggd på en basinredning enligt orginal.Hur varvstillverkade båtar håller kvaliten kan jag inte uttala mig om men jag har inte hörtnågot negativt.

Genomförda förbättringar:

Vi har gjort en rad detaljförbättringar med avséende på långsegling. Bla följande. - Större ankarbox med plats för gasoltuber (2x6kg) -ankarrulle i stäven med permanent placerat ankare. - Mekaniskt ankarspel (Simpson Lawrence) -Förbättrad ventilation på fördäck (dorade box). -Stång utmed hela pentryt (ovärderlig). -Targabåge i aktern med radar, solcell och windgenerator. -Vindroder (sailomat), ovärderlig extra gast som aldrig tröttnar. -Avisolerat akterstag för kortvågs radio.

Övriga kommentarer:

För vår del är det enda negativa med båten att den har för lite stuvutrymme för långsegling. Vi skulle också önska mer volym för disel (60 l) samt vatten (185 l).På våra seglingar i engelska kanalen och i vattnen kring Scottland har båten fungerat utmärkt.