Albin Nova


Åsikt inskickad

av Peter Gustafsson, 2003-08-20


Båtens årsmodell:

1981

Års erfarenhetet av modellen:

5 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Eftersom den är rund i skrovet är den initialvek, men ganska slutstyv. Seglar MYCKET bra, framförallt på kryssbogar. Vi har vunnit ett antal kappseglingar med Novan. Går också torrt och bra i havssjö just på grund av den runda formen. Enkelhet i rigg och segel (vi har bara stor + 110% rullfock + spinnaker). Inte massa backstag som man skall mecka med. Jag seglar lätt båten själv.

Hur det är att bo i båten:

På semester är vi oftast 2 (=lyx) och ibland 4 (=helt ok), vid kappsegling 5 (=lite mer kaos). Stor och luftig salong där många kan umgås är största pluset. Pentryt kanske lite udda då vi har vasken akterut, och toan är liten, men detta ger en stor salong vilket är prioriterat för mig. Sittbrunnen är också stor vilket är bra både på havet och i hamn!

Positiva egenskaper:

Seglingsegenskaperna!!!!!!! Enkelheten. Salongen.

Problem / svaga punkter:

Albin Marin kan ha snålat lite på kvaliteten :), men inget som man inte kan fixa... Masten/spridarna kan vara svaga punkter. Motorn (2QM 15hk) kan vara lite svag i hård motvind/sjö.

Genomförda förbättringar:

110% rullfock, ny däcksutrustning (Andersen, Spinnlock & Harken), bytt all el, nya instrument, nya kapell... alltså inte så mycket ombyggnader då den är bra som den är.

Övriga kommentarer:

Kolla in Novaklubbens hemsida!