Tur 80


Åsikt inskickad

av Viktor Bergman, 2003-01-10


Båtens årsmodell:

1972

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Hon är inte direkt i klass med VO60 båtarna, men inte heller helt hemsk. Hon svarar lite dåligt i jämn och lätt vind, men är dessto bättre i starkare vindar. Hon är stabil och säker, man känner sig aldrig osäker på henne.

Hur det är att bo i båten:

Vi var ute 3 kompisar och vi hade väl ganska mycket packning med oss och det gick väldigt bra. Två sov i varsin sidokoj och jag sov självklart väldigt bekvämt i förpiken. Det finns mycket utrymme för att stuva under alla kojer, och om man är 3-4 kan man dessutom knö in väskor i stickkojen. Vi har ett flyttbart bord som man kan montera inne och ute i sittbrunnen. När man har det inne blir det jobbigt att ta sig fram och tillbaka, man får liksom krypa antingen under eller längs med kojerna.

Positiva egenskaper:

Den är billig i köp och drift och som sagt väldigt trevlig att segla och bo i. För att vara en båt i den prisklassen och storleken är den dessutom väldigt vacker, beror ju iof på vilken båt man köper, den har väldigt fina former.

Problem / svaga punkter:

Som vanligt...att backa! I början är det svårt att backa med henne, men det är något man lär sig med tiden. Ibland känns det lite som om skrovet är lite klent, när man har 5-6 storbåtar liggandes bredsida kan man bli liiite lätt nervös men det har aldrig hänt något allvarligt eller ens på gränsen till småallvarligt.

Genomförda förbättringar:

Har inte hunnit göra några, men båten är sedan tidigare förbättrad med ny rigg från Seldén (från mitten av 80-talet) och ny motor som installerades 1989 (VP MD2002 18hk). Jag vill gärna byta storsegel, renovera lite smågrejer inne. Mest bara småsaker.

Övriga kommentarer:

En väldigt trevlig båt som klarar både det ena och det andra, stabil och bra! Men om någon har en Hallberg-Rassy 62 och vill byta är jag öppen för förslag :)