Albin Accent


Åsikt inskickad

av Patrik Troedson, 2002-12-05


Båtens årsmodell:

1977

Års erfarenhetet av modellen:

3 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Vår erfarenhet av Accenten som seglare är bara positiva. Hon är behaglig och känns välbalanserad men ändå "spännande". Går bra på lätta vindar där hon mäter sig väl med jämstora och ibland större båtar och känns mycket trygg och säker även i vindar upp mot de 14m/s. Med en väl ansatt rigg visar hon även sina utomordentliga kryssegenskaper, vilka måste räknas som hennes starkaste sida.

Hur det är att bo i båten:

Även här är vi mycket positiva. Vi är två vuxna och en rottweiler som tillbringar uppemot fyra-fem veckor i sträck i båten. Utrymmet räcker väl till, även om det inte är en 35-fotare vi talar om. Dinetten är en rolig lösning och det känns svårt att byta bort den mot en mer konventionell salong. Måste dock instämma med bristen på ståhöjd (men vilken 26 fots båt har det) och att förpikskojerna är väl korta.

Positiva egenskaper:

Seglingsegenskaperna är magnifika.

Problem / svaga punkter:

Elsystemet är inget att hurra för, det känns inte helt bra. Sen är där en svag punkt i rorkultens fäste vid hjärtstocken, vi fick en smäll vid en backning som gjorde att rorkulten hamnade på sned och det kändes inte tryggt, det var lite som ett cykelstyre som hamnat på sniskan och det skapade en olust rörande rodrets förmåga i hård vind. Har planer på att göra någon form av spår i hjärtstocken så att det inte finns någon möjlighet för rorkulten att glida. Vidare är det på tok för lite stuvfack utvändigt, bå

Genomförda förbättringar:

Bytt motorisolering och en gjutjärnskrök för kylvatten där godset hade spruckit, den finns i nyutförande av brons, vilket gör att den håller.

Övriga kommentarer:

För den som söker en båt i 100´kronorsklassen kan jag bara varmt rekommendera Accenten, hon uppfyller de krav och mer därtill som man bör ställa och är en mycket vacker båt.