Ohlson 22


Åsikt inskickad

av Robert Andersson, 2002-09-01


Båtens årsmodell:

1976

Års erfarenhetet av modellen:

2 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Rellativt snabb dock ej i Läns. Kan upplevas lite vek pga dess bredd i början men blir styvare ju mer det blåser. Båten ligger i gränsfall att ge en "jolle" känsla i kulingvindar. I vindar över 7m/s är det ingen mening med att hissa storseglet om man hat´r en genua.

Hur det är att bo i båten:

Förhollade vis mycket utrymme för båtens storlek. Lagom för en till två personer.

Positiva egenskaper:

Båten går mycket fint i sjön och behöver sällan stora roderutslag för att hålla kursen. Lätt att balansera. I lättvind går hon bäst med Boster och spinnacker i såväl läns som bidevind.

Problem / svaga punkter:

Bordet som är plaserat på "mast stolpen" får lätt "gäng paj" pga att fästet är gjort i bros och kan behöva åtgärdas. Tappar förmycket fart i slagen vilket kan bli lite tjatigt när man krysssar i trånga sund.

Genomförda förbättringar:

För att båten ska gå att segla på en person så är det nödvändigt med rullfock, nedragna fall och autopilot eller åtminstone roderlås. Bytt ut tvingen i borsfästet till rostfritt.

Övriga kommentarer:

Man har stor hjälp av en autopilot då vinsharna sitter dåligt plaserade på rufftaket men även ett roderlås fugerar bra. Mycket utrymme i en liten båt til ett bra pris (ca 40000).