Tur 80


Åsikt inskickad

av Bertil Olofsson, 2002-07-25


Båtens årsmodell:

1975

Års erfarenhetet av modellen:

3 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Snabb kan man väl säga att TUR 80:an är men för rätta vindar halvvindar och gärna då över 6 met då går den som en båt skll göra. Vek är den då inte men lovgirig. Min erfarenhet är att reva tidigt för att slippa ligga för tungt i sjön den skall inte luta för mycket då bromsar den bara.

Hur det är att bo i båten:

För oss två fungerar den mycket väl. Visst saknar man ståhöjd men vi har inte heller lagt ned en förmöghet i båten utan kan segla när det passar oss. Har gasolspis och Wallasvärmare, vilket jag tycker är både bekvämt och säkert.

Positiva egenskaper:

Lite pengar men mycket båt. Trygg att segla när går lite sjö, ligger bra i sjön.

Problem / svaga punkter:

Problemet som vi alla har upptäckt är detta med att backa. Man skall bara undvika det när det blåser lite grann. Visst lär man sig efter hand men det blir gärna överraskningar emellanåt.

Genomförda förbättringar:

Har bytt isolering vilket har tagit bort all ev fukt inomhus. Har satt in Wallavärmare, rulle och dragit ner alla fall till sittbrunn.

Övriga kommentarer:

Behöver slippa ned friborden för att ta bort krackeleringar och måla om dem. Skall också bygga om till roder på aktern. Har någon ritningar eller idéer så maila gärna de till mig bertil.r.olofsson@telia.se